Tvorba rezerv

• (neregistrovaný)

8. 8. 2007 9:28

Dobrý den, chtěla bych požádat o pomoc.
    Jsem trochu zmatená v problematice tvorby rezerv. Už jsem si i přečetla zákon o rezervách 593/1992 § 7, kde píšou o rezervách na opravy hmotného majetku.
    Chci se zeptat, jestli to chápu takto správně:
    Já nejdříve tvořím rezervu do doby opravy majetku (každý rok musí být ve stejné výši?). V roce opravy majetku už rezervu netvořím, už ji pouze čerpám, tedy účetním zápisem: 451/552?
    Rezervu tedy můžu čerpat, až když ji celou vytvořím? Dříve ne?

Já vím, že to je asi blbý dotaz, ale firma mi v tom dělá trochu zmatek.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2007 11:03

Ivka S. (neregistrovaný)

Re: Tvorba rezerv
      Rezervu tvoříte po Vámi stanovené období - př. tvorba 2 účetní období, rezerva v celk. výši 2 mil., plánovaná oprava v r. 2009. Postup: tvorba rezervy (nejlépe k 31. 12.) v r. 2007 ve výši 1 mil. 552/451, v r. 2008 1 mil., účtování je stejné, v r. 2009 čerpáte - provedená oprava 511/321, čerpání rezervy ve výši opravy 451/552. Ano, rezervu čerpáte až po jejím úplném vytvoření. Pokud se vedení rozhodne, že oprava bude nákladnější (tzn. že výše rezervy/opravy bude přehodnocena), je možné rezervu v dalších letech navýšit (např. na 1,5 mil.), ale je nutný písemný zápis!

• 8. 8. 2007 11:22

Katka (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za radu a postup. Teď už to konečně chápu.
      Jen jestli se ještě můžu zeptat: To, že tvoříme rezervu, na jakou opravu a v jaké výši, to všechno asi musí být písemně sepsáno a založeno v účetnictví, že?

• 8. 8. 2007 12:59

Ivka S. (neregistrovaný)

Ano, nejlépe je vytvořit ke každé rezervě její inventární kartu (podobně jako u majetku) - tam popíšete konkrétněji, na co se rezerva tvoří, její výši v jednotlivých letech, počet období tvorby, rok zahájení tvorby rezervy, plánované datum opravy...také byste měla mít další podklady - rozpočty, odbornější odhad výše opravy,výši nákladů např. na 1 m2 atd....prostě něco, čím dokážete správci daně, že se jedná o zákonnou rezervu a hlavně že se bude jednat o opravu nikoli o technické zhodnocení!!!

• 8. 8. 2007 13:10

Katka (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za odpovědi a rady. Moc jste mi pomohla.
      Děkuji.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).