Re: Osobní dotazník - nějak se mi to nez
prosím, neuražte se - ale napadá mě jedině, že nastupujete ne do "normální - běžné" práce - v tom případě, ale ochranné "pracovní" pomůcky dává zaměstnavatel
každopádně - pokud jdete do normální práce - je to i na žalobu, protože kdoví, na co Vás chtějí použít...
Nic ve zlem, ale pokud Vam to vadi asi neco skryvate. Pokud jste poctiva a myslite to se zamestnavatelem poctive, tak Vam to vadit nebude.
Jeste jde o to, zda to misto chcete nebo ne. Taky muzete byt ten pripad, ktery nechce delat a jen hleda na zamestnavateli chyby, aby mel vymluvu, ze ho nikdo nechce zamestnat.
Staci se ho snad normalne zeptat, zda ta polozka je povinna ci nikoli.
Nerozebiram jestli je to protizakone ci nikoli, v dnesni dobe to zamestnavatele lehke nemaji.
Re: OT Osobní dotazník - nějak se mi to
Proc ironie - bohuzel zivotni zkusenost se zajemci o praci. :-((
Takovych nemakacenku, kteri se prijdou uchazet o praci a hned ve dverich me zacnou nadavat, ze cekali 2 minuty pred domem nez jsem otevrel a ze si jdou stezovat na UP. A taky si hned stezovali.
Takovych pripadu tu mam mraky. :-(
Psal jsem, ze neresim zakonny podklad toho dotazniku, taky si to hlidam aby nejaky vykuk na me nemohl. Proste zamestnavatel to nema lehke.
Cili tazatelka, misto aby se zeptala zamestnavatele, zda to musi vyplnit rozviri diskuzi zda je to zakonne. A to se mi nelibi. Chybu udela kazdy ale vse ma sve hranice. Treba je na formulari, ze ty polozky jsou nepovinne. Cili pro me jako zamestnavatele je podezrela, ze neco taji. Pisu ze neresim zakonny podklad.
Ještě bych pochopila, že mu záleží na tom, jestli není těhotná, ale co má poctivost společného s tím, aby věděl něco o mé antikoncepci? To má začít vyprávět, že třeba antikoncepci nebere, ale že se nemusí bát, protože to dělají léta třeba přerušovaně?:-)) Není to už trochu za hranicí obezřetnosti z hlediska zaměstnavatele?
Ano muze to byt za hranici,proto si mylsim, ze je nejlepsi se zeptat zamestnavatele jak to mysli.
Jsou slusni a neslusni zamestnavatele.
Hodne zamestnavatelu si taky najde na netu nejaky Dotaznik a mysli si ze kdyz je na netu je spravny a dava ho zamestnancum.
Ja si myslim, ze je vzdy lepsi se normalne zeptat a domluvit se ze zamestnavatelem, nez hned shanet zakonnost dotazu.
Ano, pokud by tento zamestnavatel na vyplneni dotazu trval, a podminoval misto vyplnenim tak bych to nahlasil. Ale treba o te kolonce ani nevi.
No jo, jenže když se zeptám, jestli toto můžu vynechat, tak právě dostanu nálepku "nedůvěryhodná, něco tají". Alespoň dle Vaší reakce. Jak tomu předejít? Vždyť tím by přece poklesl i můj zájem pracovat v této firmě.
A nemluvě o tom, že bych zrudla jak rak a moje sebevědomí v tu chvíli by bylo totam.
A kdyz napisete ze neberete, tak to stejne nikdo nezjisti. :-)
Je to absurdni, ale pokud by na tom ten zamestnavatel trval, tak by mozna bylo opravdu lepsi jit nekam jinam, protoze tam muze byt vice podobnych problemu.
Ja si to vse poctive hlidam, abych se neptal na neco na co nesmim, de facto me staci jen udaje ktere potrebuji pro urady.
Nevim jak je ta firma velka, treba ten dotaznik zpracoval nejaky iniciativni urednicek a vedeni o tom ani nevi. Je to slozite :-)
Přečtěte si laskavě, co jste napsal. Vy jste napsal, že něco skrývá a to tedy beru jako napadení. Uvědomte si, že není každý taková povaha, aby měl tu sílu se ptát, když se jedná třeba o maldého člověka bez zkušeností.
A tohle fórum je tady od toho, abychom jim pomáhali, pomáhali si navzájem a ne zkoumali, zda nemá tazatel nějaké bůhví jaké úmysly natož, jestli něco skrývá.
Zuzik
Mozna jsem to asi spatne formuloval - to se omlouvam, ale myslel jsem to jinak.
Mam prave ty spatne zkusenosti a mozna tazatelka je opravdu poctiva a jen se zeptala, v tom pripade se ji omlouvam, pokud se ji moje odpoved dotkla.
Jinak i zde se jiz resilo, jak zatajit zamestnavateli tehotenstvi ve zkusebni dobe apd.
každopádně bych ráda viděla dotazník celý - možná tam těch "perel" je více
kdo ví, co všechno musí každý den ráno po příchodu do práce zaměstnanci zaměstnavateli hlásit .....
asi by měl jít ten, kdo dotazník dělal, na lékařské vyšetření (divím se, že jim ještě ÚP nedal za to pokutu, přece není možné, aby na takovéto dotazy zájemci o práci odpovídalii)
>>
>>>Nic ve zlem, ale pokud Vam to vadi asi neco
>>>skryvate.
>>>Pokud jste poctiva a myslite to se zamestnavatelem
>>>poctive, tak Vam to vadit nebude.
>>>Jeste jde o to, zda to misto chcete nebo ne. Taky
>>>muzete byt ten pripad, ktery nechce delat a jen hleda
>>>na
>>>zamestnavateli chyby, aby mel vymluvu, ze ho nikdo
>>>nechce zamestnat.
>>>
>>>Staci se ho snad normalne zeptat, zda ta polozka je
>>>povinna ci nikoli.
>>>Nerozebiram jestli je to protizakone ci nikoli, v
>>>dnesni dobe to zamestnavatele lehke nemaji.
>>
>>
>>Kqarle, to snad ani nemyslíte vážně? Nebo je to pokus
>>o ironii, kterou jsem nepochopil?
>
>Proc ironie - bohuzel zivotni zkusenost se zajemci o
>praci. :-((
>
>Takovych nemakacenku, kteri se prijdou uchazet o praci
>a hned ve dverich me zacnou nadavat, ze cekali 2
>minuty pred domem nez jsem otevrel a ze si jdou stezovat na
>UP. A taky si hned stezovali.
>
>Takovych pripadu tu mam mraky. :-(
>
>Psal jsem, ze neresim zakonny podklad toho dotazniku,
>taky si to hlidam aby nejaky vykuk na me nemohl.
>Proste zamestnavatel to nema lehke.
>Cili tazatelka, misto aby se zeptala zamestnavatele,
>zda to musi vyplnit rozviri diskuzi zda je to zakonne.
>A to se mi nelibi. Chybu udela kazdy ale vse ma sve
>hranice. Treba je na formulari, ze ty polozky jsou
>nepovinne. Cili pro me jako zamestnavatele je podezrela, ze
>neco taji. Pisu ze neresim zakonny podklad.
Karle, souhlasím, že vše má své hranice. Chápu docela dobře problémy zaměstnavatelů, ale otázkou na antikoncepci - byť by to byla otázka nepovinná - tento zaměstnavatel tu hranici překročil.
>
Držte se prosím tématu
Pro všechny:
Dotaz zněl, zda je postup potenciálního zaměstnavatele zákonný. Odpověď zní ne - to je vše. O svá práva se můžu zajímat i z jiných důvodů, než že mám co skrývat. Obviňovat někoho z nechuti pracovat jen proto, že se na něco zeptá, je zbytečné. V další diskusi prosím vynechte spekulace o osobních vlastnostech tazatelky nebo budou vaše příspěvky zrušeny.
Zajímalo by mne, zda má tento zaměstnavatel stejný formulář pro ženy a muže a pokud ano, zda má v dotazníku otázku zda používá
kondom a vyžaduje lékařské vyšetření u urologa "jestli ještě může"
Na jednu stranu jsem účetní firmy a chápu, že se firmy brání různým
nemakačenkům, ale jako ženu by mě něco takového urazilo a
na ÚP byl dotazník odnesla.
To je jasné, kam tím zaměstnavatel míří a chápu, že je to hrozné pro zaměstnavatele, pokud se toto stává. Ale to se mu stejně v nejlepší snaze nepodaří, pokud se dotazníky nevyplňují i před skončením zkušební doby. Stejně trvám na tom, že min. do antikoncepce mu nic není.
>To je jasné, kam tím zaměstnavatel míří a chápu, že je
>to hrozné pro zaměstnavatele, pokud se toto stává. Ale
>to se mu stejně v nejlepší snaze nepodaří, pokud se
>dotazníky nevyplňují i před skončením zkušební doby.
>Stejně trvám na tom, že min. do antikoncepce mu nic není.
Do antikoncepce ne (i když to může být důležitá informace :-)). Ale opravdu zaměstnavatel nemá právo vědět, zda přijímá do práce těhotnou zaměstnankyni? Teď nemyslím zákonné právo, zákony jsou někdy na draka, co si budeme povídat. Myslím to tak, že je obyčejná lidská slušnost mu takovou informaci poskytnout a nerozčilovat se kvůli tomu. Na prohlídku bych ale kvůli tomu pochopitelně nešla. Jana F.
Ano,souhlasím, že je to normální lidská slušnost od zaměstnankyně nebo budoucí zam. říct, že je těhotná. To se nikdo nehádá.
My se bavíme o diskriminaci ještě před nástupem do práce. Někdo by to řešil tím, že by do takové firmy nenastoupil, nevyplnil by ani ten dotazník a poslal by je i s dotazníkem do rusutur. Tak bych to udělala já. Ale co ti ostatní, kteří tu odvahu nemají nebo se stydí nebo já nevím co jim brání se ozvat ?
Vždyť celé naší společnosti nejvíc vypovídá to, že do zákoníku práce se musely vložit §§§, které nám stanovují pravidla slušného a etického chování... protože se tak neumíme k sobě chovat.
Katko ja pracovala v CSOB za prepazkou. Pokud nastupujete do GE za prepazku nebudete to mit lehke,pripravte se na vnucovani produktu klientum a otravovani klientu. Mimochodem banka je kolos, takze i podle toho se chovaji k zamestnancum. Ale takovyto dotaznik jsem vyplnovat nemusela :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 8. 2007 11:07
Nastupuji do nové práce a zaměstnavatel mi předložil osobní dotazník, kde mimo jiné jsou údaje, jestli beru antikoncepci apod. Má na to nárok? Také mě chce poslat na prohlídku jestli nejsem těhotná. Jestli na to má nárok, prosím v jakém zákoně to najdu. Děkuji.