Re: DPP a zdanění
Pokud jste nepodepsala prohlášení, bude Vám z celé částky sražena daň 20%. Je to daň zálohová, po skončení roku musíte podat přiznání, v němž uvedete všechny příjmy daněné zálohovou daní, zdaníte je roční sazbou, uplatníte roční slevu na poplatníka 7200 Kč a slevu na studenta 200 x tolik měsíců, kolik jste byla v tom roce studentem a rozdíl mezi sraženými zálohovými daněni a daní, která Vám vyjde, bude vrácen. Např. pokud si za celý rok 2007 vyděláte jen těchto 9600 Kč, bude Vám daň vrácena celá.
Výše Vašeho výdělku nesouvisí se slevou na vyživované dítě. Můžete mít třeba větší příjmy, než oba Vaši rodiče dohromady. Dokonce Vás i otec může zaměstnat a přesto si může uplatňovat na Vás slevu. Tu by si nemohl uplatnit jen tehdy, pokud byste byla spolupracující osobou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 8. 2007 17:23
Jsem studentka VŠ, mám dohodu o provedení práce, hrubá mzda činí 9600, nepodepsala jsem prohlášení k dani. Kolik budu mít čistou mzdu? A pokud po skončení roku podám daň. přiznání bude mi celá daň vrácena? A ještě jeden malý dotaz, otec podniká a uplatňuje si na mě slevu na dani na vyživované dítě, bude to moci udělat i když jsem si tento rok vydělala určitou částku a podám daň. přiznání? Děkuji moc za rady. Denisa