Re: Pracovní úraz - dopravní nehoda
Určitě ano, ale měl jste při vypisování nemocenské u lékaře uvést, že se jednalo o pracovní úraz, zaměstnavatel měl s Vámi sepsat záznam o prac.úrazu a měl jste dostat doplacen rozdíl mezi nemocenskou a ušlou mzdou - to je náhrada za ztrátu výdělku, na to je to pojištění. Kooperativa by si potom dožádala na dopravce protokol o nehodě, aby zjistila, kdo je viníkem nehody. Důležitým faktorem při dopravních nehodách s následkem prac.úrazu je to, kdo je viníkem. Pokud byste byl viníkem Vy, pak byste nic nedostal, protože by Kooperativa nic nevyplatila. Zuzik
Díky za info, na formulářích ČP jsem uvedl, že jde o prac. úraz, viníkem bylo jiné vozidlo - pojištěné u ČP, z jeho povinného ručení tedy prý vyplatí ČP ušlý výdělek + bolestné.).
Jen mi není jasné, jaký je tedy pro mne rozdíl v tom, zda to byl či nebyl prac. úraz.
Vůbec v celé věci totiž nefiguruje Kooperativa...
Aha, tak teď to chápu ! Tak vy jste už odškodnění za ušlý výdělek dostal, sice ne od kooperativy, ale z viníkova pojištění. Pak bych řekla, že je to v pořádku a že o tom ví i Váš zaměstnavatel, který určitě pojišťovně předával ten vypočítaný ušlý výdělek+vypočtené bolestné. Vy jste dostal, co jste dostat měl, jen jste to dostal z pojištění viníka.
V případě, že by to nebyl prac.úraz, tak by to pro Vás dopadlo stejně - tedy to je můj názor. Mzda by Vám ušla, bolestné byste dostal ... ale přiznám se upřímně, až tak detailně postupy pojišťovny neznám.Zuzik
Určitě ano, ale měl jste při vypisování nemocenské u
>>lékaře uvést, že se jednalo o pracovní úraz,
>>zaměstnavatel měl s Vámi sepsat záznam o prac.úrazu a
>>měl jste
>>dostat doplacen rozdíl mezi nemocenskou a ušlou mzdou
>>-
>>to je náhrada za ztrátu výdělku, na to je to
>>pojištění. Kooperativa by si potom dožádala na
>>dopravce
>>protokol o nehodě, aby zjistila, kdo je viníkem
>>nehody.
>>Důležitým faktorem při dopravních nehodách s
>>následkem
>>prac.úrazu je to, kdo je viníkem. Pokud byste byl
>>viníkem
>>Vy, pak byste nic nedostal, protože by Kooperativa
>>nic
>>nevyplatila. Zuzik
>
>Díky za info, na formulářích ČP jsem uvedl, že jde o
>prac. úraz, viníkem bylo jiné vozidlo - pojištěné u ČP,
>z jeho povinného ručení tedy prý vyplatí ČP ušlý
>výdělek + bolestné.).
>Jen mi není jasné, jaký je tedy pro mne rozdíl v tom,
>zda to byl či nebyl prac. úraz.
>Vůbec v celé věci totiž nefiguruje Kooperativa...
Tak pokud Vám bude ušlá mzda (tj. rozdíl mezi nemocenskými dávkami a průměrným výdělkem) zaplacen z jeho povinného ručení, tak Vám už totéž nemůže být vyplaceno z pojištění zaměstnavatele.
Pokud by se Vám při práci třeba něco stalo a přitom byste neporušil bezpečnostní pravidla ani Vy ani zaměstnavatel (např. se říznete, zlomíte si nohu nebo jinak se zraníte, což se může stát), byl by to pracovní úraz nikým nezaviněný a pojišťovna, u které je zaměstnavatel pojištěn (bývá to Česká pojišťovna nebo Kooperativa) by ušlou mzdu a bolestné vyplatila. Ve Vaše případě byl Váš úraz ale zaviněn někým jiným a ten zřejmě bude hradit Vaši škodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
8. 8. 2007 18:06
Zdravím všechny, měl jsem dopr. nehodu (coby prac. úraz), vozidlo viníka bylo pojištěno u ČP (povinné ručení), předal jsem tedy ČP vyplněné formuláře (ušlý zisk + bolestné), vše v pořádku.
Zajímalo by mne ale, zda mám NAVÍC nárok na odškodnění JAKOŽTO PRAC. ÚRAZ. (Mám na mysli zákonné pojištění zamestnance u Kooperativy pro případ prac. úrazu).
Nyní mám totož pocit, že bylo "bohužel" vpodstatě jedno, jestli ta nehoda byl nebo nebyl prac. úraz.
Díky za informaci !
Radek