Re: Jak prosím zaúčtovat dod. přiznání k
Nevím, jestli jste doklady, které se týkají toho dodatečného normálně zaúčtovala. pokud ano, taky by měla DPH jít přes účet 343, protože pak by Vám nesouhlasil konečný zůstatek účtu 343 následných období.
Pokud jste dělali dodatečné nároky mimo účetnictví (což si nedokážu představit) pak zúčtovat ten rozdíl.... 5 nedaňově, 6 vždy daňově.
Měla jsem to samé, ale z roku na rok a po konzultaci s daňovou poradkyní jsem se pokorně vrátila do chybného měsíce v roce předchozím a zaúčtovala správně. V letošním roce platbou se účet 343 vyrovnal.Určitě bych nepoužila 538 nebo 648.Není to ztráta ani zisk, ovlivňujete účetnictví v letošním roce.
My jsme právě měli někde v minulých letech na dph chybu a nepasovalo to na poslední přiznání, tudíž v roce 2006 jsem to narovnala přes 588 nedaňově, aby to nesedělo. A pak jsem až podávala ty dodatečné, takže 343 sedí. Oprava je v účetnictví.
Takže proto nevím, kam s tím. Ještě jednou děkuji Pavla
Já jsem opravila v roce minulém účetní doklad DPH toho měsíce, kde byla chyba a tím jsem měla rozdíl mezi platbou a tím co jsem měla zaplatit.Účet 343 tedy byl vyšší.Znovu jsem převedla zůstatky do roku 07 a když jsem zaplatilt FÚ, 343 se mi srovnalo. Daňová poradkyně na to kývla, že je to správné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
9. 8. 2007 12:35
Zdravím všechny zkušené účetní,
v roce 2007 jsme podávali dod. přiznání k dph a to na opravy z let 2005 a 2006. Jedno vyšlo jako placení daně a druhé jako nadm. odpočet.
Tudíž mi teď na účet přišla částka kladná, nadm. odpočet byl větší než platba.
Je správné to zaúčtovat 221/538 nebo 221/648?
Před 343 to již tahat nechci, a bude to daňové či nedaňové.
Všem děkuji Pavla