Re: NEUHRAZENÉ POHLEDÁVKY u OSVČ
Přečetl jsem si to, ale nejsem z toho moudrý. Chci ukončit živnost nákup a prodej, ale budu pokračovat v druhé živnosti. EXekuce je neúspěšná a přesto to budu dodaňovat?
Honza
A ještě na upřesnění: jelikož byla exekuce neúspěšná, bylo mi právíkem řečeno, že platnost ex. příkazu je 10 let a na můj popud mohou ex. řízení zopakovat. Pokud to takto nechci prodlužovat, mám dát pokyn k ukončení exekuce. Má to nějaký dopad na zdanění?
Děuji
H.
No to asi 10 let těžko neboť pokud nebude pohledávka vymožena do 5 let dojde k prekluzi a po ní se již pohledávka nevymáhá. Běžná praxe je, že pokud jsou veškeré součinnosti na majetek povinného negativní nebo nelze povinného dohledat - není dále v exekučním řízení jak pokračovat, exekutor Vám zašle návrh na zastavení exekuce z důvodu nemajetnosti povinného nebo z jiného důvodu a vy jako oprávněný podáte u soudu na základě sdělení exekutora návrh na zastavení exekuce. Soud rozhodne o nákladech exekutora nebylo-li mezi Vámi jinak dohodnuto
Pokud je usnesení o zastavení exekuce pravomocné nelze v ní již dále pokračovat. Píšete exekuční příkaz tzn. např. EP srážkami ze mzdy povinného, EP přikázáním pohledávky z účtu povinného, EP prodejem movitých věcí povinného, EP příkaz prodejem nemovitosti atd. Pokud, ale myslíte vydané nařizovací usnesení soudem na základě Vámi podaného návrhu na nařízení exekuce a určíte jaký exekutorský úřad bude pohledávku vymáhat nelze vydané nařizovací usnesení použít za několik let u jiného exekutora.
Doporučuji zjistit od exekutora jaké součinnosti na povinného prováděl a s jakými výsledky = vše Vám musí písemně doložit.Pokud lustrace na banky, Katastrální úřad, soupis majetku povinného v místě bydliště, lustrace Dopravní inspektorát - auta, zdravotní pojišťovny pro získání adresy případného zaměstnavatele budou negativní nemá smysl v exkučním řízení pokračovat.Pokud v místě bydliště povinného byl zabaven nějaký movitý majetek exekutor ho prodá v dražbě a může tak vymoci pohledávku částečně.Ještě bych se tu mohla víc a víc rozepisovat, ale to by bylo na hodně dlouho.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2007 9:07
Dobrý den,
jsem OSVČ a měl jsem velkoobchod s oděvy. Od roku 1996 a 1997 mám neuhrazené pohledávky asi za 120 000 Kč. Soudem byla přikázána exekuce, ale byla neúspěšná. Co s tím můžu udělat?
Chci už ukončit účetnictví a nevím, co stím. Musím to zdanit? Nebo si mám vyžádat od exekutora vyjádření o nemajetnosti mých odběratelů? Nebo je to už promlčeno?
Prosím, jak dál postupovat?
Děkuji moc
Honza