Re: Náklady příštích období - zúčtování
takže byste o to snížila následný odhad za rok 2007 na 389 k 31.12.2007, jestli to dobře chápu? Děkuji
mate trosku hokej v tech nazvech a uctech - odhadovala jsem náklady na rok 2006 (tudíž to byly náklady bězného období), takze bud jste mela pouzít ten ucet 389 nebo ucet 383 - výdaje přístích obdobích
Náklady přístích obdobích byste použila v případě, když by naopak přišla faktura moc brzo - když by chtěli platit dopředu (např. nájemné) - faktura by přišla v prosinci na lednový nájem - tak v tomto případě by to byl náklad příštího období
Taky bych se přikláněla k tomuto účtování, abyste 389 měla pro příští roky "vyčištěnou", ale výsledkově to vyjde naprosto stejně. Stejně tak, pokud to necháte na 389 a pak o to snížíte odhad do dalšího roku, ale to bych nedoporučovala, protože v případě, kdy na účtě 389 máte více zápisů, můžete se v tom přestat orientovat (nemluvě o tom, kdy by třeba nová účetní převzala účto po Vás a nechápala, proč ten odhad byl snížený).
Jako nejjasnější volíme (auditor zcela akceptuje) toto řešení:
v loňském roce odhad nákladů 5xx/389 Kč 29 800,-
v příštím roce zrušení tohoto zápisu 5xx/389 -29 800,-
a fakturu 5xx/321 29 100,-. Budete mít vynulovanou 389. Samozřejmě se počítá s tím, že odhad nákladů netrefí nikdo na korunu přesně. Proto je to jen dohadný účet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2007 13:09
Dobrý den,
prosím o radu v situaci, která mi nastala. K 31.12.2006 jsem odhadla náklady za rok 2006 za energii, vodu, plyn ve výši 29800Kč, ale při zúčtování v roce 2007 ´byla skutečná výše za rok 2006 dle došlých faktur 29100Kč. Tudíž na účtě 38900 mám 700 v mínusu. Můžete poradit jak postupovat. Děkuji moc za radu.