Re: účetní odpis a vyřazení majetku
Jak máte uvedeno ve směrnici?
Já mám, že účetní odpis se účtuje od 1. dne následujícího měsíce po zařazení a účtuje se za každý měsíc, na jehož počátku byl DHM v evidenci. (Ve vašem případě bych účtovala v měsíci prodeje celý měsíční odpos).
Pokud by jste účtovali o odpise již v měsíci pořízení, pak bych posuzovala měsíční odpis podle posledního dne v evidenci. (Ve vašem přípdě bych v měsíci prodeje již o účetních odpisech neúčtovala).
To je pouze moje úvaha. snad se další přidají.
Re: účetní odpis a vyřazení majetku
Ano, záleží na směrnici. Nejčastěji bývá uvedeno, že měsíční odpis se děje k poslednímu datu měsíce - kvůli interním závěrkám. Takže za ten daný měsíc bych nedělala ani adekvátní část, je to zbytečná piplačka a pokud skutečně nesledujete odpisy na dny - viz Vaše směrnice - tak by byl tento výpočet za část měsíce zbytečný.
Ale vše záleží, jak to máte nastavené. Není nutné připomínat, že pak to musíte dodržovat i v ostatních případech, takže bych směrnici (pokud teprve budete tvořit) udělala tak, abyste měla co nejméně práce tzn. alikvotní části bych vůbec nepočítala.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 8. 2007 13:33
Prosím o zodpovězení dotazu. Jestliže se v polovině měsíce prodává dlouhodobý majetek, je účetní odpis za tento měsíc v plné výši nebo jen za adekvátní část měsíce. Děkuji