Prodej automobilu v majetku firmy

• (neregistrovaný)

10. 8. 2007 21:37

Prosím o radu. Klient koupil os.automobil na leasing, který bude doplacen až za 4 roky, a vložil ho do majetku firmy. Nyní se rozhodl, že tento automobil přenechá manželce a pořídí si jiný. Vede DE. Jak mám postupovat? Je mi jasné, že se musí vyřadit z majetku firmy, ale nevím jak s daněmi.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 8. 2007 10:04

Zuzik (neregistrovaný)

Re: prodej automobilu v majetku firmy
      Ten majetek není jeho, nemá ho vložen do majetku, jen ho má v evidenci. Pro to, aby mohl uplatnit nájemné a akontaci do nákladů musí dodržet několik zákonných podmínek (viz. §24 odst. 4) a jednou z nich je ta, že musí mít majetek vložen do podn.majetku. Ten bude jeho až po uhrazení kupní ceny, tj. až po polsední splátce ( viz. leas.smlouva a splátkový kalendář). Pokud již dnes víte, že tento majetek nebude do podnikání chtít vložit, pak mu musíte všechno z daňových nákladů vyházet, i zpětně. Zuzik

• 11. 8. 2007 11:21

monty (neregistrovaný)

Zuzíku, moc Vám děkuji. Vůbec jste mě nepotěšila. Už si ho dává do nákladů třetí roktžřetí rok:-(((

• 11. 8. 2007 11:54

Zuzik (neregistrovaný)

Ježíš,aha, když je to tak dlouho, tak to nechejte dojet. Až bude auto jeho, tak ho na jeden den vložte do majetku a pak ho převeďte do osobního užívání. Jestli jde o to, že bude mít takoto financovaná auta pro podnikání 2, pak je jen na něm, jak si to obhájí : má zaměstnance...má manželku spolupracující osobu nebo jedním autem jezdí v pondělí, druhým v úterý....
      Zuzik

• 11. 8. 2007 12:02

monty (neregistrovaný)

Největší problém je, že on ten leasing bude platit do konce roku 2010. Ani nechci vědět kolik přeplatí:-(((( Budu mu to muset politicky vysvětlit, že je to kravina. Myslím, že obhájit se to dá. Jedno auto ( typu tranzit) na montáže a druhé menší na sjednávání zakázek, zaměřování atd.... Ještě jednou dík:-)))

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).