Re: kontrola ZP
Nebude to tak horké. Dělají si pořádek, sami mají resty v počtu kontrol. Mně teď dělali u jednoho klienta závěrečnou kontrolu z roku 1997!
Zkontrolují počty zaměstnanců (přihlášení a odhlášení), vyměřovací základy+ odvody, zejména pak budou kontrolovat ty zaměstnance, za které byl plátce stát, nebo měli omluvené nebo neomluvené volno a k tomu odvedené pojistné a potřebné důkazní doklady.
Uvidíte, že to nebude taková hrůza. Je dobré mít vyjetý z mezd celkový měsíční přehled odvodů na pojišťovny a měsíční náklady na mzdy -tam jsou uvedeny vym.základy a odvody a mzdové listy.
Hodně štěstí ! Zuzik
Re: pro Zuzíka
Tam je důležité, aby měli za zbytek měsíce , kdy už nemarodili, odveden podíl min.pojistného. Jinak, oni se celkem dost dívají i na to, co už kontrolovala sociálka. Tak předpokládám, že když to máte po kontrole se sociálky, tak by Vám ty dny nemocenské měly pasovat. Tak si to nějak dejte dokupy. Zuzik
Re: pro Zuzíka
Mně vždycky probíhá kontrola na ZP rychle. Každá kontrola postupuje trochu jinak, ale v podstatě udělají toto: Zeptají se, kolik teď máte zaměstnanců, vedených u VZP a kolik jich máte celkem (to by je ani nemuselo zajímat, ale asi dělají nějakou statistiku). Pak odkontrolují nástupy a výstupy pracovníků, kteří byli u VZP. To si nachystáte tak, že buď Vám souhrn umožní vyjet program nebo máte třeba zaměstnance se všemi údaji seřazené podle nástupů nebo abecedy a budete jim diktovat jen ty, co jsou u VZP (nastoupil tehdy, skončil tehdy nebo přestoupil do jiné ZP nebo je zde dosud) a oni si to budou odškrtávat.Mzdové listy ani nechtějí, spíš měsíční přehledy. Já mám přehled, na kterém je jméno, kal. dny měsíce, kal. dny nemoci, kal. dny neplac. volna, dny absence, hrubá mzda, vyměřovací základ, rozdíl mezi tím (např. odstupné, DOPP), odvod za zaměstnance, odvod za zaměstnavatele, odvod celkem. A dole součet všeho. A tak listujeme měsíc po měsíci, oni odškrtnou zda sedí vyměřovací základ s mým hlašením, mrknou na rozdíly (které případně zdůvodníte), podle počtu uvedených dnů (nemoc atd.) poznají, proč má tak malou mzdu a přepočítají, zda vyměřovací základ sedí poměrem aspoň na minimální mzdu. Do nechopenek se nedívají, u malých org. to ani nejde. Zkontrolují datum odvodu.
Když budou na kontrole 10 let zpětně trvat, ať si kontrolují, ale předepsat dlužné pojistné a penále případně další sankce mohou jen 5 let zpětně.Přesněji - oni předepíší možná vše, ale Vy se odvoláte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 8. 2007 10:51
Může mi někdo prosím napsat co všechno kontroluje VZP, co přesně je zajímá na mzdových listech?je to kontrola za 10 let, tak to asi bude síla. děkuji