Re: Exekuce na plat a její soudní poníže
Nezabavitelná částka povinného činí aktuálně 3.856,67 Kč, nezab. částka na manžel/ka činí aktuálně 964,17 Kč, a nezab. částka na vyživované dítě 964,17 Kč. Jednotlivé nezab. částky se náskedně sečtou a výsledek se zaokrouhlí na celé koruny nahoru. Celková nez. částka se odečte od čisté mzdy. Ztéto částky pak lze bez omezení srazit vše nad součet životního minima a normativních nákladů na bydlení ( aktuálně 5.785 Kč). Po provedení této operace ( lze-li tak vůbec učinit) se zbývající částka zaokrouhlí dolů na částku dělitelnou třemi a rozdělí se na třetiny. Pro přednostní pohledávky (např. výživné na dítě-alimenty, pohledávky daní, nemocwnského poj., důchodového poj...) pak lze srazit ještě dvě třetiny, pro ostatní pohledávky pouze jednu třetinu.Neodpovídá-li výše srážek popsanému postupu a zaměstnavatel k tomu nepodá jasné vysvětlení a nezjedná nápravu, požádejte soud poukazem na ustanovení § 288 občanského soudního řádu, aby určil jaká částka má být v příslušném výplatním období ze mzdy srážena.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 8. 2007 12:08
Dobrý den,
Mám exekuci na plat. Můj plat činní 29500 hrubého. Srážky z platu
dělají 15900 + nezabavitelná část (3126+2659).
Jen můj prokazatelný nájem je větší než 5785.
Mám nějakou reál.možnost uspět u soudu se žádostí o ponížení splátek.
Děkuji za odpověď V.