Re: Měsíční mzda-svátek
To máte pravdu v případě že se jedná o odměňování zaměstnanců ve veřejných službách a správě.
Pokud se jedná o odměňování zaměstnanců v podnikatelské sféře tak zaměstnanci, ktrerý nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší NÁHRADA MZDY ve výši průměrného výdělku.
Dovolím si nesouhlasit. Dělení není podle státního a soukromého sektoru, ale podle toho, zda se jedná o měsíční nebo hodinovou
§135 ZP- plat( státní správa) zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den se plat nekrátí.
Zatím co mzda (podnikatelský sektor) je v ZP že se platí průměrem.
Ale to už tady bylo mnohokrát diskutováno, že i u měs. mzdy někdo mzdu nekrátí.Podle mne ZP (a jeho výklad) pro mzdu není jednoznačný, pro plat je to přesně stanoveno.
>>>>>Je placený státní svátek součástí měsíční mzdy nebo
>>>>>se
>>>>>musí platit zvlášť? Děkuji
>>Dovolím si nesouhlasit. Dělení není podle státního a
>>soukromého sektoru, ale podle toho, zda se jedná o
>>měsíční nebo hodinovou
>
>§135 ZP- plat( státní správa) zaměstnanci, který
>nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý
>pracovní den se plat nekrátí.
>Zatím co mzda (podnikatelský sektor) je v ZP že se
>platí průměrem.
>Ale to už tady bylo mnohokrát diskutováno, že i u měs.
>mzdy někdo mzdu nekrátí.Podle mne ZP (a jeho výklad)
>pro mzdu není jednoznačný, pro plat je to přesně
>stanoveno.
V knize vydaném nakladatelstvím ANAG „Zákoník práce k 1. 1. 2007“ od autorů „J. Jakubka a další“ (jedná se o pracovníky MPSV) je na str. 202 uvedeno:
"Zaměstnanci, kterému s ohledem na způsob odměňování mzda z důvodu svátku neuchází (např. při měsíční mzdě, která je podle vnitřní úpravy u zaměstnavatele koncipována jako pevná měsíční částka, která se zaměstnanci za práci poskytuje ve stálé měsíční výši bez ohledu na počet pracovních dnů a svátků v kalendářním měsíci), náhrada mzdy nepřísluší."
Z toho vyplývá, že lze požít u měsíční mzdy obojí postup, buď nekrátit měs. mzdu bez náhrady anebo krátit a poskytnout náhradu podle §115/3. Náhrada přichází v úvahu v těch případech, kdy by zaměstnanec mohl v důsledků svátku přijít o prémie, nebo jiné odměny např. při úkolové mzdě, které nemá zahrnuté v pevné měsíční mzdě. Zaměstnanci MPSV se údajně vyslovili, že budou tolerovat oba postupy
Souhlasím. Domnívám se , že k těmto rozporům došlo v souvislosti
s tím, že v nové ZP nelze sjednávat měsíční mzdu včetně práce přesčas.Dřív když měl někdo stanovenou měs. mzdu včetně přesčasů třeba 20.000,- Kč ,bylo v podstatě jedno ,jestli měl svátek průměrem nebo nekrácenou mzdu. Vyšlo to většinou nastejno(pokud něměl třeba odměny). Teď když by měly být platiceny přesčasové hodiny(ať už procentem nebo paušálem) je při neproplácení svátků průměrem na tom hůř. Nezkoušela jsem to sice počítat, protože jsem státní sféra a tento problém nemám,ale napadlo mě to při čtení příspěvků tohoto fora.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 8. 2007 7:15
Je placený státní svátek součástí měsíční mzdy nebo se musí platit zvlášť? Děkuji