Účetnictví a dobíjecí kupony mobil

• (neregistrovaný)

13. 8. 2007 10:05

Dobrý den,

při dnešní kontrole na FÚ naše paní správkyně sice uznala kupon od nabití mobilního telefonu ale jenom pro tentokrát. Prý není průkazné kam voláme. Jak se v tomto případě zařídit? Zmínila se o odečtení 10 - 15% za soukromé hovory. Můžete mi nějak poradit?

Marcela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 8. 2007 15:04

bdm (neregistrovaný)

Re: účetnictví a dobíjecí kupony mobil
      *** A z faktury by to zjistila jak? A jak došla k říslu 10-15%? :-) ***

• 13. 8. 2007 23:24

kojot (neregistrovaný)

Re: účetnictví a dobíjecí kupony mobil
      Tak jako Vy ani správce daně nemá důkazy, ale správce může požadovat prokázání, že se jedná o náklady související s podnikáním. V těchto případech doporučuji vnitřní směrnici, kde můžete uvést buď metodu, jak stanovíte hodnotu, resp. úhradu soukromých hovorů anebo přímo stanovíte, že telefon nelze použít pro soukromé účely. Každý rozumný správce daně tuto směrnici, popř. symbolické úhrady hovorného, uznává.

• 14. 8. 2007 11:52

DaniK (neregistrovaný)

OT - daňové náklady a telefony
      Mě fascinuje, jak dodnes správce daně vyžadují z mobilů část nákladů odečíst jako nedaňové (a když se to týká zaměstnanců, tak o ně zvýšit základ daně ve mzdě). A co pevné linky? Když je pevná linka v kanceláři, tak je ani nenapadne kontrolovat, jestli nějaká zaměstnankyně si soukromě nepovídá s kamarádkou, nebo jestli si telefonem nekontroluje dítě apod...
      Jinak mi to také řešíme tím, že na předávacím protokolu k firemnímu mobilu máme uvedeno, že zaměstnanec nesmí mít z mobilu soukromé hovory...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).