Re: průměr
Rozhodným obdobím pro výpočet průměrného hodinového výdělku je vždy čtvrtletí, které předchází čvrtletí, na které se průměr počítá (např. pro 2. čtvrtletí, tj. duben až červen se berou výdělky a odpracované hodiny z 1 čtvrtletí, pro 3. čtvrtl. se berou výdělky z 2 čtvrtl.). Průměr pro náhradu v červnu tedy bude vycházet z výdělků v 1. čtvrtletí (sečtou se hrubé mzdy, od nich se odečtou náhrady za dovolenou, lékaře, prostě vše co se platí jako náhrada a výsledek se podělí odpracovanými hodinami včetně hodin svátků - pokud máte měsíční mzdu). Pokud jste 1. čtvrtletí u tohoto zaměstnavatele nepracovala, použije se průměr pravděpodobný). A pro náhradu za červenec se zase tímto způsobem vypočítá průměr z výdělků a odpracovaných hodin za 2. čtvrtletí (duben až červen).
Nevybraná dovolená se automaticky proplácí v poslední mzdě právě tím vypočítaným průměrem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 8. 2007 13:22
Od 1.3 jsem měla hr.mz 25000, od 1.6. snížena na 20000 od 26.6. do 1.8. kdy skončil pp na dobu určitou, jsem měla být placena v průměru. Zaměstnavatel neměl práci pro mě.Kolik mám průměr?? a zažádala jsem si o proplacení dovolené 8,5dne to bude kolik. Jak její proplacení vymoci???
Děkuji
Uhl