MZDA ČERVENEC - URGENTNÍ PROBLÉM

• (neregistrovaný)

13. 8. 2007 20:36

Zaměstnanec marodil od 2. do 31. 7.
    1. 7. Byla neděle (v práci nebyl).
    Měl by sám platit zdravotní pojištění z částky odpovídající min. mzdě? Tj. 13,5 % z 258 Kč, tj. 35 Kč.
    Je-li to správně, jak dále postupovat: Máme si to tedy od něj nechat zaplatit a odvést to za něj zdrav. pojišťovně?
    Díky Jirka.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 8. 2007 20:58

ruda (neregistrovaný)

Re: MZDA ČERVENEC - URGENTNÍ PROBLÉM
      Když celý měsíc marodil, tak proč by měl něco platit?

• 13. 8. 2007 21:16

Dagmar (neregistrovaný)

Máte pravdu, bude platit za jeden den, jako by měl neplacené volno. Zdravotní pojišťovny evidují kalend.dny a když nemá v tomto dni výdělek ani nemoc musí odvést. Měla jsem tento případ a kontrola z pojišťovny mi částku doměřila.

• 13. 8. 2007 21:32

Jiřka (neregistrovaný)

Nechce se mně teď hledat odkazy na § a vysvětlovat proč to či ono tak je či není, ale je to opravdu tak, že za ten 1 den musí být odvedeno zdravotní pojištění. Je to nelogické oproti tomu, když má zaměstnavatele třeba jen 1 den v měsíci a v tomto dni má příjem, ze kterého se odvádí ZP, a pak pracovní poměr skončí a on nenastoupí jinam a ani není evidován na ÚP, přesto ze zbývajících dnů platit ZP nemusí. Prostě to vyplývá ze zákona.

• 13. 8. 2007 21:50

DV (neregistrovaný)

Moc se mi to nezdá, ten odkaz na § bych uvítala - zřejmě se stavím na pojišťovnu, protože v roce 2006 jsem měnila zaměstnání a 1 den jsem nikde nepracovala a nebyla ani vedená na ÚP. Ale takových případů jsou kvanta, kdy zaměstnání skončí v pátek a nové začne až v pondělí...... 2 dny

• 14. 8. 2007 1:26

Jiřka (neregistrovaný)

No však píšu, že s tímto problém není. Pokud máte odpracovanou jen část měsíce, třeba jen 1 den, nemusíte za zbývající dny doplácet pojištění.

• 14. 8. 2007 8:16

xy (neregistrovaný)

Ano,zdravotní pojištění ve výši 13,5% z VZ pro ZP za 1 den zaplatí
      zaměstnanec. Je to proto, že zdravotní pojištění se platí za kalendářní dny a on nemá za 1 den výdělek, ze kterého by ZP uhradil (důležité je, že trvá prac.poměr). Zdá se to možná nelogické, ale je to tak. Je to stejné, kdyby 1.+2. byla sobota a neděle, 3. by pracoval a od 4. až do konce měsíce byl nemocný. Potom jeho výdělek by musel za odpracovaný den odpovídat výši alespoň 774,19353 Kč - v měsíci, kdy je 31 kal. dnů (8000:31)x3=774,19353 Kč. Pokud by nedosahoval tohoto výdělku, stejně by se ZP muselo odvést z tohoto minim. vyměř. základu.
      Na rozdíl od zaměstnance (teoreticky,prakticky je to téměř nemožné), který bude mít vždy prac. poměr uzavřený jen na 1. kal. den v měsíci (tj. v roce 12 x 1 den) a splní vždy za tento odprac. den VZ pro ZP, potom vlastně za rok odpracuje jen 12 dní, ale zdravotní pojišťovně nic nedluží.
      Už jsem o tom diskutovala s kontrolorkami ze zdrav.pojišťoven - vedení ZP dávalo připomínky na změnu zákona, ale marně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).