Re: starobní důchodce a neplacené volno
pokud se starobním důchodcem dohodnete na omluveném volnu, měl by podat písemnou žádost od kdy do kdy žádá o neplac. volno (Vy schválíte)
je to proto, že z omluveného volna neplatí důchodci ZP (z neomluvené absence ano)
žádosti o neplac. volno po mně vždy žádají kontroly ZP
navíc - pokud nemáte žádnou dohodu a nedáváte neomluvenou absenci, mohl by se zaměstnanec po nějaké době "probudit" a žádat po Vás náhradu mzdy za překážku v práci
můžete mi, prosím, napsat, kde je stanoveno, že žádost o neplacené volno musí být písemně (máme důchodce, který přes léto vypomáhá, když nemůže přijít nebo když ho některý den nepotřebuje firma, píšeme neplacené volno, ale vše je ujednáno jen ústně).
já vše píšu písemně (a opravdu předkládám při kontrole ZP) - jedná se i o to, že pokud někdo přinese neschopenku, tak hned vím, až od kterého dne se má platit (pokud nemáte písemně dohodnuto, tak jak byste neschopenku platili? Za dobu omluveného volna se nesmí neschopenka platit.)
Tam, kde se sráží ZP, píšu taky žádost o nepl. volno písemně, aby bylo jasné, kdo kolik platí. Vzhledem k tomu, že u důchodce se ZP za nepl. volno neplatí, myslím, že ústní žádost stačí (já se stejně dozvím vše až při zpracování mezd, volno si domlouvá se zam-cem mistr, takže dostanu docházku, kde je uvedeno, kdy měl nepl. volno, podepsanou zam-cem).
Šlo mi jen o to, jestli je někde stanoveno že žádost MUSÍ být písemná - já jsem to nikde nenašla.
ale starobní důchodce má také nárok na vyplácení nemoc. dávek (sice omezenější, ale má)
jde o to, jak zdůvodníte případné kontrole OSSZ, že platíte ND za celou dobu, když je zaměstnanec nemocný v době, kdy nechodil do práce (měl nebo neměl mít omluvené volno?) - aby Vám to nevyměřili jako přeplatek na dávkách
No, kdyby po mně chtěli písemnou žádost, zeptala bych se který zákon mi to ukládá - konkrétně v tomto případě mi to fakt přijde zbytečné (neplacené volno má max. 1 den v týdnu). U pracovníků v normálním PP na dobu neurčitou žádost píšu - viz výše.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 8. 2007 7:08
Zaměstnáváme starobního důchodce na dobu určitou, když mu dáme neplacené volno jak je to se zdravotním pojištěním, musí si uhradit ZP a z jakéího vyměřovacího základu stačí když je za něj plátcem pojistného stát a neodvádíme nic?