Chybně uvedená sazba DPH, jak opravit???

• (neregistrovaný)

14. 8. 2007 11:51

Dobrý den, moc prosím o pomoc. Omylem jsem v naší vystavené faktuře uvedla místo sazby DPH 5% sazbu 19%. Jde o plnění za červenec 2007 a fakturu nám již odběratel zaplatil.

Moc prosím, jak se dá tento doklad opravit a lze to??? Mluvila jsem teď po telefonu s jedním kamarádem účetním a ten mi řekl, že to nelze pokud jsem uvedla vyšší platnou sazbu?? Jsem už z toho zoufalá. Původně jsem si myslela, že původní fakturu vystornuji a udělám novou fakturu se správnou sazbou DPH, ale teď nevím, co dělat??? Protože pokud nechám sazbu 19% a jedná se o etapové plnění, tak při další fakturaci bych přece nemohla uvést 5% DPH a ke všemu by mi fakturovaná částka neseděla na smlouvu o dílo.

PROSÍÍÍÍÍM MOC O RADU ČI NAVEDENÍ JAK PROBLÉM ŘEŠIT.

DĚKUJI

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 14. 8. 2007 12:25

Helena (neregistrovaný)

Re: Chybně uvedená sazba DPH, jak opravi
      obecně opravu sazby z 19 na 5 nelze provézt viz §49 2). ale pokud se Vám povede domluvit s odběratelem a obě účetnictví nejsou uzavřena - provedla bych výměnu. A i kdyby to nešlo, v netto hodnotě Vám smlouva bude sedět. Odběratel těch 19 % od státu dostane.

• 14. 8. 2007 13:30

anonymous (neregistrovaný)

Re: Chybně uvedená sazba DPH, jak opravi
      Zkuste ještě vyjednávat s odběrtelem - určitě nemá ještě odvedeno (nárokováno) DPH. Pokud vám vyjde vstříc a bude ochoten fakturu vyměnit - tak se zase tak moc nestane. Bude mít přeplaceno a při příští platbě to zohledníte.

• 14. 8. 2007 15:48

Jitka (neregistrovaný)

Správna sazba DPH 5nebo19% v bytovém dom
      Děkuji všem, odběratel není plátce, jedná se o společenství vlastníků jednotek, tak snad nebude problém se domluvit. Už jsem si vystavila fakturu správně.

Můžu se ještě zeptat zda nevíte pro jistotu jestli bude celé dílo v 5% nebo budu muset rozdělit na 19 a 5%, pokud předmětem plnění je: Výměna zdravoinstalace a přípojky v bytovém domě a to v rozsahu rekonstrukce vnitřní svislé odpadové kanalizace, vodovodu až po odvětrání na střechu, demontáže stávající kanalizace a vodovodu, bourací práce zděných šachet, přepojení odboček na nové potrubí stupaček a to odpadu ivody, osazení podružných vodoměrů v každém bytě a dle Projektové dokumentace i v nebytových prostorách, zednické zaprávky, oprava maleb, podlah a zdí dotčených pracemi, označení hlavních uzávěrů vody ve společ. prostorách - směry od hl. vstupu do domu až k uzávěrům, odvoz suti, úklid všech prostor. A dále celková rekonstukce vodovodních venkovních přípojek - obzvláště tady si nejsem jistá zda nedat 19%. Nebo to vše nechat v 5%.

Nemáte náhodou odkaz na nějaký předpis, který toto upravuje???

Ještě jendou díky moc "o(

• 16. 8. 2007 13:20

Daniela (neregistrovaný)

Re: Správna sazba DPH 5nebo19% v bytovém
      Připojuji se k dotazu, měli jsme podobný případ, ale protože jsme měli tuto sazbu vyčíslenou od projektanta, tak jsme ji použili také.
      Ale připadá mně to také těžké rozhodnout.A navíc většinou ta část, kterou by se musela fakturovat s 19% je těžko odděleně vyčíslitelná.

• 16. 8. 2007 13:42

ZdenaR (neregistrovaný)

Re: Správna sazba DPH 5nebo19% v bytovém
      Vodítko:
      http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-53EDF4E6-5EEE3864/cds/xsl/219_629.html?year=0

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).