Pronájem z bytu-přiznání nebo registrace

• (neregistrovaný)

15. 8. 2007 7:25

Dobrý den, můžete mi poradit? známý zdědil a má již ve vlastnictví byt, který začal pronajímat. Musí se někde zaregistrovat jako OSVČ nebo "stačí" jen v rámci daňového přiznání přiznat tyto příjmy z pronájmu. Příjmy z pronájmu se berou celkovou částkou, kterou dostává - 7000, tzn. příjem z pronájmu za rok 2007 bude mít 6x7000=42.000 ? pokud měl vícenáklady - např. malování, platil zálohy na energii apod. - to si může v přiznání odečíst ? V tomto se vůbec neorientuji, děkuji za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 8. 2007 8:36

beta (neregistrovaný)

Re: pronájem z bytu-přiznání nebo regist
      Zjistila jsem, že by měl podat oznámení správci daně do 30 dnů § 33 ZDP - jelikož má příjem podrobený dani - chápu to správně ? díky

• 15. 8. 2007 13:51

bdm (neregistrovaný)

*** Projděte dotazy - o pronájmu je tady toho hodně. A ano, zaregistrovat se. Pokud bude mít příjmy jen z "holého" pronájmu, pak jako OSVČ ne, ale v DP příjmy §9. Proti nim buď náklady skutečné nebo paušálem. Zálohy na energie, které zúčtovává jdou mimo. Najdete v §9 ZDP a pokynu 300 k §9 ***

• 15. 8. 2007 14:57

beta (neregistrovaný)

díky, už jsem všechno našla, dokonce jsem informativně zavolala na FÚ a jeden mi hned řekl, že registrace ne, § 33 se týká jen podnikatelů, druhý (jiný okres) mi řekl, že registraci určitě ano. Když¨jsem se ptala proč, na základě čeho a zákona, řekla mi paní, že když nastoupila, tak to tam chtěli, tak to chce taky :-)) nakonec jsme se domluvily, že vlastně registraci nemusím, tak nevím, ale projdu si diskuzi, to mě fakt nenapadlo, děkuji

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).