Soukromý bankovní účet pro potřeby podnikání

• (neregistrovaný)

28. 1. 2011 11:53

Při přihlašování se na FU jsem uvedla, že firma nemá bankovní účet. Platby za faktury jsou však placeny bezhotovostně (na soukromý účet popř. z něj) Jak mám v tomto případě postupovat? Mám je vést v pokladně jako placené v hotovosti nebo musím přihlásit soukromý účet? Jak se v tom případě hlásí poč. a koncový stav účtu? Děkuji za odpověď. Jana Blízká

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 1. 2011 13:30

Rop

Dle daňového řádu musíte FÚ nahlásit všechny účty, kde jsou peníze z podnikání. Tj. i soukromý účet.

Evidence vedete tak, že všechny platby nesouvisející s podnikáním jsou vklad do podnikání, nebo osobní spotřeba podnikatele. Co je pro podnikání tak je samozřejmě výdaj či příjem z podnikání. Počáteční zůstatek do evidence "nalijete" opět přes vklad do podnikání.

Ovšem při případné kontrole počítejte s tím, že se vám budou hrabat i ve vašem soukromém účtu. Já jsem radši když je to oddělené. Např. FIO banka má účet pro podnikatele zadarmo. Zkuste o tom popřemýšlet.

• 2. 2. 2011 20:41

Jana Blízká (neregistrovaný)

Dobrý večer,
      znamená to tedy, že případná kontrola z FU by kontrolovala pouze příchozí platby? FIremní účet se mi prozatím nevyplatí, mám jednu příchozí platbu cca za 3 měsíce.

• 3. 2. 2011 8:31

Rop

Tak především by se zajímali o příchozí platby. Ale mohou se v rámci účtu, kde se shromažďují peníze pro podnikání podívat na cokoliv.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).