Účtování o materiálu s nulovou vstupní c

• (neregistrovaný)

15. 8. 2007 7:33

Dobrý den,
    jsem z toho už úplně vedle, prosím o radu.
    Jsme příspěvková organizace. Bereme zdravotní materiál a účtuji na sklad. Teď mi přišla faktura na materiál, ale z důvodu použitých bonusů je nulová.
    Jak by jste účtovali?
    Děkuji všem za radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 15. 8. 2007 13:17

Milan (neregistrovaný)

Re: Účtování o materiálu s nulovou vstup
      Účtovat o nule nelze, každý účetní zápis musí dle ZÚ obsahovat údaj o částce. Bonus navíc není slevou na konkrétní položku a neměl by tak ovlivnit ocenění pořizovací ceny nakupovaných zásob v souladu s § 25 ZÚ, jedná se jakési finanční vyrovnání mimo DPH, které se účtuje do provozních nákladů nebo výnosů, podle toho, na které straně bonusu jste. Takže bych to účtoval takto:

FAP materiál 100 111/321
      bonus -100 548/321

321 spárujete proti sobě a zmizí ze salda, na 100 uděláte i příjemku na sklad materiálu.

• 15. 8. 2007 14:30

Pája (neregistrovaný)

Dobrý den,
      prosím také Milana, nám v s.r.o. se zase stává, že např. na faktuře, kde je nakoupeno zboží do obchodu nám jako bonus nebo prezent dají např. jeden jejich kus za 0Kč při překročení nějaké částky.
      DPH tam tudíž není, když je to za 0Kč, jinak skladem nemá jít co, je to takto v pořádku? Jinak účtuji klasicky 131, 343/321 Díky Pavla

• 15. 8. 2007 15:27

Milan (neregistrovaný)

Také Vás zdravím Pavlo,

ve Vašem případě se jedná o tzv. množstevní slevu (hodně oblíbené akce typu kupte si 3 balení kafe a čtvrté je "zdarma" apod.) Je to sleva z ceny poskytnutá ještě před vystavením daňového dokladu. V této situaci je základem pro výpočet DPH cena snížená o poskytnutou slevu. Vyjádření slevy k položkám na daňovém dokladu je dosti problematické, např. náš daň. poradce se domnívá, že takto vyčíslená sleva (100%) je vlastně darem a mělo by se o tom i takto účtovat. Já bych to ale nebral tak dogmaticky.
      Při ocenění zásob pro přijetí na sklad berete 4 ks balení kávy za cenu tří - sleva Vám tedy fakticky sníží pořizovací cenu 1 balení kávy, přes sklad Vám ale půjdou 4 balení.

• 16. 8. 2007 7:00

Pavla (neregistrovaný)

Ano, také jedna z možností, ale toto dělá vedoucí a ta může např. ten kus zadarmo nenaskladnit a darovat zákazníkovi, který si výrobek koupí. Děkuji moc Pavla

• 23. 10. 2007 14:49

R. (neregistrovaný)

A jak to mám vyřešit, pokud mám dodací list zvlášť na zboží řádově ve statisících Kč a zvlášť zboží zdarma, které se ale prodává dál. Při naskladnění za nulu to při velkém objemu zboží s průměrnou cenou pohne jen o haléře. Zboží zdarma míváme často. Ve velkoobchodě s potravinami je to běžná věc. A hlídat to jiným způsobem asi nebude možné.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).