Re: co je nemovitost
O "přesném" vymezení se dá s úspěchem diskutovat. ObčZ sice něco říká, ale pojmy, kterými definuje nemovitost, jsou samy "nepřesné".
§ 119/2 ObčZ zní:
"Nemovitostmi jsou pozemky a stavby spojené se zemí pevným základem."
Když vynechám pozemky, které jsou nejasné např. v dani z nemovitosti, tak stavby lze chápat
- podle ObčZ, který je sice nedefinuje, ale teorie uvádí, že stavby musí být vždy věcí
- podle stavebního zákona, podle kterého nemusí být stavby vždy věcí, definice stavby je širší
A daňové předpisy používají pojem stavba někdy podle ObčZ a někdy podle stavebního zákona.
Hezký den!
ale je to jediná zákonná definice nemovitosti, o které vím:-) víte o nějaké další? (nemyslím definici stavby ani pozemku, ale nemovitosti - tak, jak zněla otázka) mě tato definice nemovitosti ač je stručná, připadá přesná. jiná věc, co je pozemkem a co stavbou:-))
(analogie na §13a obchodu - taky přesně vymezuje náležitosti faktur, i když co je to vlasně faktura ?:-))
Jinou definici nemovitosti také neznám. Rozhodně nepopírám obsah § 119/2 ObčZ.
Ale definovat něco pomocí pojmů, které jsou nejasné, mi nepřipadá "přesné". Formálně se to může zdát přesné, ale když se s jednotlivými pojmy má pracovat.....
Mělo to být upozornění pro tazatele, že přečtením tohoto ustanovení se dostal na pokraj velmi zajímavé oblasti. Ale nevíme proč to chtěl vědět.
Hezký den!
>>>>>>Hezký slunný den přeji, prosím poraďtě mi v kterém §
>>>>>>a
>>>>>>zákonu je přesně vymezeno co je nemovitost?
>>>>>>Děkuji moc, nashle
>>>>>
>>>>>§119 občana
>>>>
>>>>O "přesném" vymezení se dá s úspěchem diskutovat.
>>>>ObčZ
>>>>sice něco říká, ale pojmy, kterými definuje
>>>>nemovitost, jsou samy "nepřesné".
>>>>
>>>>§ 119/2 ObčZ zní:
>>>>"Nemovitostmi jsou pozemky a stavby spojené se zemí
>>>>pevným základem."
>>>>
>>>>Když vynechám pozemky, které jsou nejasné např. v
>>>>dani
>>>>z nemovitosti, tak stavby lze chápat
>>>>- podle ObčZ, který je sice nedefinuje, ale teorie
>>>>uvádí, že stavby musí být vždy věcí
>>>>- podle stavebního zákona, podle kterého nemusí být
>>>>stavby vždy věcí, definice stavby je širší
>>>>
>>>>A daňové předpisy používají pojem stavba někdy podle
>>>>ObčZ a někdy podle stavebního zákona.
>>>>
>>>>Hezký den!
>>>>
>>>ale je to jediná zákonná definice nemovitosti, o
>>>které vím:-) víte o nějaké další? (nemyslím definici
>>>stavby ani pozemku, ale nemovitosti - tak, jak zněla
>>>otázka) mě tato definice nemovitosti ač je stručná,
>>>připadá
>>>přesná. jiná věc, co je pozemkem a co stavbou:-))
>>>(analogie na §13a obchodu - taky přesně vymezuje
>>>náležitosti faktur, i když co je to vlasně faktura
>>>?:-))
>>
>>Jinou definici nemovitosti také neznám. Rozhodně
>>nepopírám obsah § 119/2 ObčZ.
>>
>>Ale definovat něco pomocí pojmů, které jsou nejasné,
>>mi nepřipadá "přesné". Formálně se to může zdát
>>přesné,
>>ale když se s jednotlivými pojmy má pracovat.....
>>
>Děkuji vám za odborný výklad, potřebuji to vědět samozřejmě pro daň z nem., neboť máme místo které není nějak zpevněné, je to pouze hlína a štěrk a máme na tom nějaké zboží, které nám slouží k prodeji a je rozdíl jako firma zda platit 10 kč/m nebo pouze 0,10 Kč/m a tvářit se že jde pouze např. o louku. Ale asi to nevymluvím a budu muset platit 10 Kč. Poraďte čím argumentovat aby to bylo méně. dík
Já to vidím na jasnou daň z pozemků. Aby tam mohla být daň ze staveb, tak by tam nějaká stavba musela být. :-))
Ale i kdyby tam byla stavba ve smyslu stavebního zákona tzv. zpevněná plocha, tak by se jednalo pro daň z nemovitostí o pozemek.
Alespoň to tvrdí Ústavní soud v I. US 531/05.
I když měl Nejvyšší správní soud jiný názor, tak se podle US srovnal a např. v 2 Afs 125/2005-40 z 1.3.2007 již uvádí:
"Ze samotné skutečnosti, že bylo na stavbu vydáno kolaudační rozhodnutí, proto ještě dostatečně nevyplývá závěr, že se jedná o stavbu, která je předmětem daně ze staveb. Vždy je zapotřebí též zkoumat, zda se jedná o nemovitost ve smyslu občanskoprávním. Nesplňuje-li výsledek stavební činnosti pojmové znaky stavby jako věci nemovité, je jedinou nemovitostí, která by mohla být předmětem daně z nemovitosti, právě jen pozemek, na kterém byla daná stavební činnost uskutečňována."
Hezký den!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2007 8:45
Hezký slunný den přeji, prosím poraďtě mi v kterém § a zákonu je přesně vymezeno co je nemovitost?
Děkuji moc, nashle