Re: PRO MZDOVÉ
Normálně z nemocenských dávek (u velkých organizací) srazím přeplacenou náhradu a zaměstnanci se vrátí zdravotní a sociální pojištění. S daní si starost netrápím, ta se v ročním vyúčtování srovná. U malé organizace bych to stejným způsobem zadal a vyjde nějaký přeplatek, který bych nechal složit v pokladně.
Samozřejmě v zájmu jednoduchosti - sociálka i zdravotní pojišťovny tento postup tolerují, i když není čistý. Ale než žádat o vrácení přeplaceného pojistného ....
Ale já nerozumím, jak konkrétně "se zaměstnanci vrátí zdravotní a soc. pojištění". Když za dovolenou dostal třeba 1000 Kč a má ji přečerpanou a má v tom měsíci nějaký výdělek, dám 1000 Kč mínus, tím pádem má o 1000 Kč nižší hrubou mzdu a tím se také zaměstnavateli vrátí odvody 34%. Ale když má jen nemocenské dávky, tak mu přece nemůžete odečíst 1000 Kč a ještě 340 Kč (odovody za zaměstnavatele).
Zaměstnanci se základy dostanou do minusu a z této částky vrátím 8% a 4,5%. Zaměstnavateli se samozřejmě sníží základy rovněž a tím se sníží i odvody. Spíš mě v takových případech trápí
(ne)zachování nezabavitelných částek.
ND 10000
ŘD -5000
ZP + 225
SP + 400
k výplatě 5625
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2007 10:25
Dobrý den, máte někdo skušenost s přečerpanou dovolenou v případě nulové HM a zaměstnanec má pouze nemocenskou. Zaměstnanec nabízí, že zaplatí částku do pokladny, nevím, zda-li je to vůbec možné a jak se to hlavně vypočítá?? Dovolenou v ČM vypočtu, ale co se zdrav.a soc.pojištěním, za které tím pádem odvedl v min.měsících víc díky čerpání ŘD a zaměstnavatel taktéž.... mám po něm chtít také sumu za zdrav. a soc. za které zaměstnavatel odvedl víc a ta suma bude v hrubém nebo čistém, když mi to dá pokladnou?....