Re: Změna platu bez souhlasu zaměstnance
Mně tu radili toto: pokud je mzda uvedena v pracovní smlouvě, pak další změny jsou její součástí, tzn. musí být dohodnuty a podepsány jako dodatek pracovní smlouvy.Pokud je v pracovní smlouvě řečeno, že mzda bude stanovena mzdovým výměrem, pak mzdový výměr stanovuje zaměstnavatel a zaměstnanec podepisuje pouze jeho převzetí, tzn. může zvýšit nebo snížit jak chce.
Takový případ jsme neměli, já jim vždy říkám, že to je jenom oznámení, ne dohoda, tzn. nemají důvod to nepodepsat, stejně se nic nezmění, pokud to bude potřeba, tak doporučeně poštou na adresu trv.bydliště, ale pokud jim to vysvětlíte, tak to snad pochopí.
Je-li v pracovní smlouvě mzda SJEDNÁNA - musí změnu odsouhlasit obě strany písemně.
Je-li v pracovní smlouvě mzda STANOVENA - může mzdu zaměstnavatel měnit bez souhlasu zaměstnance, stačí mu výměr předat případně doporučuji zaslat do vlastních rukou s doručenkou.
PRO PÁJU:
když se na něco odvoláváte, tak si to alespoň přečtěte!! Dík:
§ 113 Sjednání, stanovení nebo určení mzdy
Mzda se sjednává v kolektivní smlouvě, pracovní smlouvě nebo jiné smlouvě, popřípadě ji zaměstnavatel stanoví vnitřním předpisem nebo mzdovým výměrem.
Dovolím si citovat z komentáře k ZákP. :
Mzdový výměr je jednostranný právní úkon zaměstnavatele vůči zaměstnanci, jehož obsahem je PRÁVO zaměstnance obdržet za vykonanou práci mzdu ve výši určené mzdovým výměrem a tomuto právu odpovídající povinnost zaměstnavatele zaměstnanci mzdu poskytovat...
Pak už je jen otázkou, zda se zaměstnanec bude bránit, jestliže při stejném výkonu práce mu bude novým výměrem mzda snížena.
Zuzik
Evo, já bych se soustředil na ten přesčas, zda je teď někde formulováno, zda v tom novém výměru je zahrnuta mzda za přesčas. Pokud ne, může požadovat proplácení každé odpracované přesč.hod. v měsíci navíc ke mzdě vč. příplatku. S náhradním volnem místo přesč. příplatku nemusí zaměstnanec souhlasit.. Pokud by měl v novém výměru zaplacenu i práci přesčas, muselo by to být vyčísleno ve výměru zvlášť paušálem. Paušál by musel vycházet z počtu hod.přesčas a mzdy za ně vč. přesčas. příplatku a počet hodin přesčas z nějaké kalkulace např. z předešlého období. Pokud by paušál zhruba neodpovídal, mohl by si požádat o jeho úpravu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2007 10:36
Dobrý den, můžete mi prosím někdo poradit.
Když zaměstnavatel změní zaměstnanci plat aniž by se o tom oba dohodli a byl podepsán platový výměr, je to důvod k tomu aby mohl zaměstnanec dát výpověď s okamžitou platností ?