Re: zdravotní pojišťovna MV - povinný fo
s přihláškou/odhláškou nyní zkušenosti nemám (nemáme nové zaměstnance s touto ZP), ale přišel tiskopis na platby ze ZP MV - jen jeden měsíc jsem vyplnila jejich tiskopis ručně - na zkoušku (do té doby jsem vždy vyjížděla tiskopis z programu), už druhý měsíc jsem opět zaslala tiskopis vyjetý z programu a nic se neděje
nenašla jsem nikde, že by byla změna zákona (všechny ostatní zdravotní pojišťovny respektují tiskopis vyjetý z programu, tak nechápu, proč by se měly v době počítačů psát tiskopisy ručně - je i možné, že se ještě udělají při přepisování chyby, zvláště jestli máte psát iniciály 330 zaměstnanců)
Dnem 30. března 2005 nabyl účinnosti zákon č. 123/2005 Sb., který novelizuje zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, a zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění. Tato zákonná úprava ukládá nové povinnosti- a zároveň bylo doplněno - Při plnění oznamovací povinnosti sděluje zaměstnavatel jméno, příjmení, trvalý pobyt a rodné číslo zaměstnance, případně jiné číslo pojištěnce. Zákon nehovoří o tom, že je třeba použít formulář hromadného hlášení příslušné ZP, alespoň jsem to nenašla. Zašlete jim přehled znovu doporučeně s dotazem, který § ukládá použití jejich tiskopisu. Pakli-že váš tiskopis obsahuje všechny potřebné údaje, neměl by být problém, my zasíláme z PC "svá" hromadná hlášení a všechny ZP je respektují.
Děkuji všem za reakce, moc mi to pomohlo. Dnes jsem dostala odpověď i z ministerstva, takže pro zajímavost sem vkládám:
K Vašemu dotazu sděluji, že zdravotní pojišťovna MV nemá právo žádat vyplňování specielních formulářů, které si sama vydává, neboť plátci pojistného jsou podle § 28 zákona č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění povinni používat pouze tiskopisy vydané Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Pokud tedy Váš formulář hromadného oznámení odpovídá tomuto formuláři vydanému VZP, nemůže žádná zdravotní pojišťovna proti jeho použití nic namítat - právě naopak, nepoužívání tiskopisů vydaných VZP lze postihnout pokutou podle § 26 odst. 1 cit. zákona.
Zavolejte si na infolinku ZP MV (844 121 121 nebo email: eforms@zpmvcr.cz) a požádejte o přidělení PIN, PUK a hesla pro zaregistrování zaměstnavatele-plátce pojistného. Na www.zpmvcr.cz, v části E-komunikace provedete své zaregistrování a můžete posílat elktronicky Přehledy i Hromadné oznámení. Vše je zadarmo, bez vyřizování podpisového klíče, rychlé a bez barevných formulářů. O stavu zpracování elektronicky odeslaných formůlářů je zaslána informace emailovou zprávou.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
15. 8. 2007 15:40
Jsme personální ag. s velkým počtem zaměstnanců. Díky novému programu posíláme elektronická oznámení zatím pouze na VZP, ostatním pojišťovnám posíláme hromadná oznámení papírově s tím, že postupně najedeme také na elektronické posílání. Pro všechny pojišťovny máme v PC jeden druh formuláře, který splňuje všechny údaje povinné pro hromadné oznámení zaměstnavatele.Všechny zdravotní pojišťovny toto oznámení akceptují, jediná Zdravotní pojišťovna MV nám vrátila hromadné oznámení v papíře s tím, že pokud nejsme schopni ihned využít elektr. podávání, musíme použít jejich formulář, který je potřeba vyplnit podle předepsaného vzoru písma, atd. a v případě, že nebudeme respektovat jejich upozornění, bude naše hromadné oznámení zasíláno zpět a považováno za nesplnění ohlašovací povinnosti. V současné době by to pro nás prezentovalo ručně napsat cca přihlášky/odhlášky 330 zaměstnanců měsíčně, což není možné zvládnout.
Má zdravotní pojišťovna oprávnění žádat vyplnění jejich konkrétního tiskopisu?