Nechci účtovat DPH,přicházím o zákazníky

• (neregistrovaný)

16. 8. 2007 13:07

Vypadá to, že za pár měsíců se budu muset přihlásit k platbě DPH a zdražit své služby o 19 %.

Lze to elegantně vyřešit tak, že si založím S. R. O., které bude moje služby fakturovat právnickým osobám s daní, a soukromým osobám budu fakturovat já - fyzická osoba na živnostenský list?

A potom v březnu podám dvě daňová přiznání, jedno za S. R. O. a jedno za sebe?

Je možné tuto možnost uvést na své webové stránce, nebo je to podvod?

Např. větu:

"Jsme plátci DPH, ceny uvedené v ceníku jsou uvedeny bez 19 % DPH a navyšují se touto daní. Pro soukromé osoby bez možnosti odpočtu DPH můžeme vystavit účet bez této daně."

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 8. 2007 13:48

Eva M. (neregistrovaný)

FO neplátce = majitel SRO plátce dph????
      >Lze to elegantně vyřešit tak, že si založím S. R. O.,
      >které bude moje služby fakturovat právnickým osobám s
      >daní, a soukromým osobám budu fakturovat já - fyzická
      >osoba na živnostenský list?
      >A potom v březnu podám dvě daňová přiznání, jedno za
      >S. R. O. a jedno za sebe?
      EM: Ano, můžete mít dvě firmy, jednu plátce, jednu neplátce. Pak samozřejmě vedete dvojí účetnictví (resp. účto + DE), podáváte dvoje přiznání atd. Pozor však na zákaz konkurence a vzájemné vztahy, fakturace a ceny u obou vašich firem, viz např. obch.zákoník.

>Je možné tuto možnost uvést na své webové stránce,
      >nebo je to podvod?
      >"Jsme plátci DPH, ceny uvedené v ceníku jsou uvedeny
      >bez 19 % DPH a navyšují se touto daní. Pro soukromé
      >osoby bez možnosti odpočtu DPH můžeme vystavit účet bez
      >této daně."
      EM: Tato formulace se mi nelíbí, protože plátce prostě nemůže účtovat bez daně. Spíš bych tam uvedla popravdě, že neplátcům může poskytovat služby naše jiná firma XY, též neplátce, takže ušetří na dph.

Určitě se vám k tomu ještě někdo ozve, já musím odejít.

• 16. 8. 2007 15:43

Ed. (neregistrovaný)

Re: FO neplátce = majitel SRO plátce dph
      Moc děkuji za odpověď. Fascinuje mě, co všechno náš stát reguluje...

Když to rozebereme, je nespravedlivé, že občan musí platit DPH a firma nemusí. Já pak kvůli tomu přicházím o zákazníky, protože jsou moje služby dražší.

Tu větu pozměním, šlo mi spíš o to, aby mi nějaký úřad nedal pokutu za to, že pod jednou obchodní značkou (=ceník bude na jedné doméně, na jedné webové stránce) vystupuje S. R. O. a fyzická osoba podnikatel.

Ještě jednou děkuji.

• 16. 8. 2007 15:59

Eva M. (neregistrovaný)

>Když to rozebereme, je nespravedlivé, že občan musí
      >platit DPH a firma nemusí. Já pak kvůli tomu přicházím o
      >zákazníky, protože jsou moje služby dražší.
      EM: Jde o úhel pohledu. Z vašeho hlediska máte pravdu. Ale větší firma, která se povinně stala plátcem dph, zase může pociťovat malé firmičky - neplátce jako nevítanou konkurenci ;-)
      A mezi námi, vaše služby zase nemusí být o tolik dražší. Když budete plátce, tak si odečtete dph z nájmu, telefonů, počítače atd., takže se vám zlevní vstupy, tudíž máte prostor pro zlevnění svých výstupů. Konečná cena za vaše služby se tedy může změnit jen málo.

>Tu větu pozměním, šlo mi spíš o to, aby mi nějaký úřad
      >nedal pokutu za to, že pod jednou obchodní značkou
      >(=ceník bude na jedné doméně, na jedné webové stránce)
      >vystupuje S. R. O. a fyzická osoba podnikatel.
      EM: Nikde není řečeno, že by na jedné doméně a na jedné webové stránce nemohly být propagovány dvě firmy. Můžete jich tam uvádět třeba padesát ;-) Musíte to jen uvádět tak, aby to bylo nezaměnitelné a aby nemohlo dojít k omylu. Aby zákazníkovi bylo jasné, kdo mu jaké služby poskytne a za jakou cenu.
      Takže někde - třeba i menším fontem - byste měl uvést, že jde o firmy:
      * Eduard Novák - PQR, IČ..., DIČ...., adresa, neplátce
      a * PQR s.r.o., IČ, DIČ, adresa, plátce
      nebo tak nějak ;-)

• 16. 8. 2007 18:12

Ed. (neregistrovaný)

Takto jsem o tom nepřemýšlel, moc děkuji za tipy! V mém případě bohužel neuplatnitelné, neboť mé náklady jsou doslova nulové (pár stovek za elektřinu a internetové připojení, počítač, software a slovníky už mám - dělám překlady).

Ale dobrá inspirace do budoucna :-)

• 17. 8. 2007 11:44

Jana F. (neregistrovaný)

To určitě ne. Znám firmy, které mají takto dva druhy objednávek - pro plátce a pro neplátce. Stejný produkt tak prodá jedna osoba (třeba s.r.o.) s DPH a druhá bez. Fakturace pochopitelně podle dodavatele. Jana F.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).