Účtování na účtu 231

• (neregistrovaný)

16. 8. 2007 13:09

sem úplný začátečník pokud jde o účet ke kreditní kartě a převzala jsem PÚ v půlce roku.Probírám se tím,jak to účtovali dřív,ale nejsem z toho vůbec chytrá.Např.z účtu ke kr.kartě položka úroky/pokuty odepsáno 0,50hal. a tato částka je zapsána na účtu 231 DAL i 221 DAL a na 544 MD a 562 MD.Je to dobře a jedno je asi nedaňové,že?Nebo je tady položka odepsaná z účtu ke kr.kartě a ta se projevila pouze na účtu 231 na DAL???Nenašla jsem protiúčet.Co s tím???
    Budu ráda,když mi to někdo vysvětlí nebo i poradí nějakou literaturu k této problematice.Děkuji všem Dana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 8. 2007 20:33

Ivča1 (neregistrovaný)

Re: účtování na účtu 231
      Já myslím, že to dobře být může. Někdy se totiž stává, že úroky z úvěru se neplatí z úvěrového účtu, ale normálně z bankovního účtu, takže se účtuje 562/221 a týká se to úroků z úvěru. Pak se účtovalo asi něco o smluvní pokutě? - soudě podle 544, ale radši bych se podívala, co to bylo, jestli to není špatně zaúčtované. A to asi bylo sraženo z úvěrového účtu tj. 544/231. Účet 562 je daňový.

S tím druhým Vám neporadím, to prostě musíte dohledat. Vyjeďte si v programu pohyby na účtu 231 a tam byste mohla mít protiúčet. Anebo dejte vyhledávání podle částky, záleží na softwaru.

Ale já tady mluvím o klasické úvěru, nerozumím tomu, co myslíte účet ke kreditní kartě? Myslíte platbu kartou? Tam se účet 231 vůbec nepoužívá...

• 19. 8. 2007 16:32

Dana (neregistrovaný)

Děkuji moc,nějak to ještě vymyslí.Já jsem to totiž přebrala od jiné účetní,která umřela,a tak mi nemůže říci jak a proč se to tímto způsobem účtovalo.A ten odpis z úvěru,je asi čerpání a tím to šlo na zaplacení něčeho možná 321/231,ale nevím poradím se i s majitelem firmy.Kdyby Vás ještě něco napadlo budu ráda.Dana

• 20. 8. 2007 11:02

Ivča1 (neregistrovaný)

Já nevím, co používáte za software, ale pokud máte účtování na 231 D, tak tam musíte mít nějaký párovací znak, popř. částku, podle které se dá dohledat souvztažnost. Pokud šlo třeba jen o čerpání na bankovní účet, tak by to bylo 261/231, takže zase podle částky byste to dohledala. Zkuste se zeptat někoho, kdo je odborník na Váš software, toto vyhledávání musí jít snad u každého softwaru.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).