Re: Dovoz zboží - vedlejší nákl. od nepl
----------
1. Váš původní postup je právě v souladu s §4/4. - říká, že pro účely stanovení zákl. daně při dovozu se používá celní kurz. Do zákl. daně dle §38/1 patří i vedlejší náklady, nevidím proto důvod pro použití jiného kurzu.
Samozřejmě při zaúčtování faktur za toto zboží, přepravu a nějaké další vedlejší náklady, které by byly v měně použijete Váš platný kurz pro účetnictví.
2. Nikdy jsem o něčem takovém neslyšela, o jaké ustanovení zákona se výklad opírá?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
16. 8. 2007 14:01
Prosím o radu.
Narazila jsem na 2 body u výpočtu základu daně z dovozu u kterých si nejsem jistá (před chvílí jsem četla nějakou diskusi a dostala jsem "brouka do hlavy"
1) Mám fakturu od zahraničního dodavatele na zboží a přepravu v USD.
Do základu pro výpočet cla celní deklarant uvede hodnotu zboží a část hodnoty přepravy. Pokud mně nevzniknou žádné další náklady, je základem DPH základ pro výpočet cla + zbytek přepravy * celní kurs? (tak jsem to doposud počítala já)
.... teď jsem ale četla názor, že ten zbytek dopravy by se měl počítat podle §4 odst. 4 zákona o DPH, tj. "firemním kursem".
2) Mám fakturu od zahraničního dodavatele na zboží v USD, česká firma, která není plátcem DPH mně vystaví fakturu za přepravu zboží.
Celní deklarant vypočte základ pro výpočet cla jako hodnotu zboží + část přepravy.
Co je základem daně?
Základ pro výpočet cla + zbytek dopravy?..... teď jsem ale četla článek, kde se píše, že vedlejší náklady vstupují do základu daně jen pokud je poskytne plátce DPH.
Poradíte někdo prosím...