Re: Další těhotenství při rodič.příspěvk
Vy jen předáte potvrzenou žádost o PPM okresní správě, zaevidujete narozené dítě a doporučíte zaměstnankyni, aby si po mateřské dovolené vybrala všechnu dovolenou. A počkáte, zda se ve třech letech věku dítěte vrátí do práce. Hlásit nikam nic nemusíte.
>>Dobrý den, jsme malá organizace a zaměstnankyně je na
>>další rodič.dovolené s prvním dítětem do 3 let
>>dítěte.
>>Teď je znovu těhotná. Jaké mám jako zaměstnavatel
>>povinnosti? Jaké od ní mám požadovat dokumenty? Prosím
>>o
>>radu, nemám s tímto dosud zkušenosti. Moc děkuji za
>>rady
>Vy jen předáte potvrzenou žádost o PPM okresní správě,
>zaevidujete narozené dítě a doporučíte zaměstnankyni,
>aby si po mateřské dovolené vybrala všechnu dovolenou.
>A počkáte, zda se ve třech letech věku dítěte vrátí do
>práce. Hlásit nikam nic nemusíte.
Takže od ní mám žádat žádost o PPM? Já od ní nic nemám, jen volala, že je znovu těhotná.
žádost o PPM Vám musí předat do firmy - musí nastoupit nejpozději 6 týdnů před plánovaným porodem (ona, že je na rodičovské dovolené ani dřív jít nemůže, ale ani později - pokud by šla později než 6 týdnů před porodem, tak by měla kratší dobu pobírání PPM)
a jak to udělat s matkou na rodič.dovolené,která by měla nastoupit po 3 letech teď v říjnu, ale je znovu těhotná a nechce nastoupit do zaměstnání? snad jen to, že ode dne, kdy by měla nastoupit, si může nechat (pokud jí doktor napíše,ale napíše,dneska je každá druhá mamina na riziku),napsat nemocenskou,kterou bude čerpat do dne,než nastoupí na PPM. Jiné řešení mne nenapadá. Zaměstnavateli nevadí, že bude stále doma.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
pokud Vám nevadí, že zaměstnankyně by do zaměstnání nenastoupila, je možné, aby požádala písemně o omluvené (neplacené) volno od data (nejdéle 1.den po 3. narozeninách dítěte by měla po rodič. dovolené nastoupit) do .... určí datum 6 týdnů před plánovaným porodem - pak bude pobírat novou PPM (přinese tiskopis od lékaře)
pokud by přinesla v této době neschopenku, tak ji nemůžete proplácet, protože čerpá omluvené (neplac.) volno - po dobu čerpání omluveného volna nelze platit neschopenku
vy budete s omluveným volnem souhlasit a tím to končí
jen Vám doloží z ÚP-kontaktního místa, že opravdu dále pobírá rodičovský příspěvek a nebudete za omluvené volno srážet zdrav.pojištění - plátcem zůstává stát.
pokud by ještě před ukončením rodičovské dovolené přinesla neschopenku (a v té době ještě nezačala čerpat omluv.volno), tak budete platit od 1. dne po 3. narozeninách dítěte - dříve také ne (je na rodič. dovolené)
další možnost je - ta asi u Vás v úvahu nepřipadá - pokud byste se nedomluvili na omluveném volnu nebo by nepřinesla neschopenku,tak by musela nastoupit nejdéle 1.prac.den po 3. narozeninách dítěte do zaměstnání - jinak byste jí mohli dát výpověď - bez odstupného
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
>pokud Vám nevadí, že zaměstnankyně by do zaměstnání
>nenastoupila, je možné, aby požádala písemně o omluvené
>(neplacené) volno od data (nejdéle 1.den po 3.
>narozeninách dítěte by měla po rodič. dovolené nastoupit) do
>.... určí datum 6 týdnů před plánovaným porodem - pak
>bude pobírat novou PPM (přinese tiskopis od lékaře)
>pokud by přinesla v této době neschopenku, tak ji
>nemůžete proplácet, protože čerpá omluvené (neplac.) volno
>- po dobu čerpání omluveného volna nelze platit
>neschopenku
>vy budete s omluveným volnem souhlasit a tím to končí
>jen Vám doloží z ÚP-kontaktního místa, že opravdu dále
>pobírá rodičovský příspěvek a nebudete za omluvené
>volno srážet zdrav.pojištění - plátcem zůstává stát.
>pokud by ještě před ukončením rodičovské dovolené
>přinesla neschopenku (a v té době ještě nezačala čerpat
>omluv.volno), tak budete platit od 1. dne po 3.
>narozeninách dítěte - dříve také ne (je na rodič. dovolené)
>další možnost je - ta asi u Vás v úvahu nepřipadá -
>pokud byste se nedomluvili na omluveném volnu nebo by
>nepřinesla neschopenku,tak by musela nastoupit nejdéle
>1.prac.den po 3. narozeninách dítěte do zaměstnání -
>jinak byste jí mohli dát výpověď - bez odstupného
děkuji za odpověď, takže je možná i ta má první varianta, že by nezažádala o nepl.volno a na den, kdy by měla nastoupit, by si donesla PN ? Ona přece žádat o nepl.volno nemusí, musí jen nastoupit to zaměstnání po dovršení 3 let věku dítěte a to, že zrovna náhodou :) onemocní .. ? Jen budu mít problém s určením průměru.Musím jít rok zpátky a pak skákat po 3 měsících, až narazím na výdělek ? ještě jsem to nedělala :-( anebo je to jen při mateřské a při nemoci stanovím pravděpodobný, ale to je asi blbost, budu hopsat dozadu rok ? děkuji moc za radu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
17. 8. 2007 7:15
Dobrý den, jsme malá organizace a zaměstnankyně je na další rodič.dovolené s prvním dítětem do 3 let dítěte. Teď je znovu těhotná. Jaké mám jako zaměstnavatel povinnosti? Jaké od ní mám požadovat dokumenty? Prosím o radu, nemám s tímto dosud zkušenosti. Moc děkuji za rady