Zahajovací rozvaha-do poč.stavů?

• (neregistrovaný)

19. 8. 2007 11:45

Téma zahajovací rozvaha se tu probírala již několikrát. Není mi ale jasné, když už mám zahajovací rozvahu (pro s.r.o.) sestavenou, co s ní - zda mám stavy účtů zavést jako počáteční stavy a nebo zda je budu účtovat prvním interním dokladem s datumem zápisu spol. do OR.
    Zahajovací rozvaha vypadá následovně:
    vklad na účet 200 tis 221/701
    základní kapitál 200 tis 701/411
    zřizovací výdaje 15 tis 381/701
    pohl.společníka 15 tis 701/365

Ještě jedna otázka, pokud je jen jeden zakladatel a společník, musí o proplacení zřizovacích výdajů rozhodovat valná hromada?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 8. 2007 8:16

Jana (neregistrovaný)

Re: zahajovací rozvaha-do poč.stavů?
      Účetní knihy se otevírají ke dni vzniku s.r.o, tedy ke dn zápisu do OR, k tomuto dni si interním dokladem zadejte PS, pokud je jediný jednatel já to dělám jen formou zápisu jako kdyby zasedala valná hromada, on to pak jen podepíše. Zatím s tím neměl nikdo problém.
      Hezký den Jana

• 20. 8. 2007 9:14

Martina (neregistrovaný)

Děkuji. Jen ještě pokud budu počáteční stavy účtovat interním dokladem, nebudou se mi v hlavní knize objevovat jako poč.stavy ale jako obraty příslušných účtů. Aby se mi zobrazovali jako poč.stavy musela bych je do systému zadat jako poč. stavy a nijak o nich neúčtovat.

• 20. 8. 2007 12:30

jana (neregistrovaný)

jasně, nevím jaký máte program, a jak vám povoluje zadat PS, pokud to jde na trvdo tak to normálně zadejte do PS a neučtujte, každý program se chová jinak :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).