Re: OT - myslíte, že reforma projde?
Já myslím, že ještě přijdou nějaké úpravy a nakonec bude odhlasována.
Poplatky u lékaře schvaluji částečně, ale co například osamocené matky, pečující o postižené dítě? Poplatky u dětí mají být kompenzovány vyšší daňovou slevou na děti, ale tyto matky přece nevydělávají.
Taky stále nevím, jaký bude vlastně přesný výpočet mzdy. A jaký bude postup při počítání daně u OSVČ.
1. taky si myslím, že ne
2. výhrady máme všichni. Mluví se o superhrubé mzdě u zaměstnanců, nemluví se o zdaňování OSVČ, mluví se o velkých slevách na daních, ale co ti kteří mzdu nemají ( mateřiny???), jak bude vypadat DPH, fiskální pokladny, stále se dohadují o dopadu na mzdy a živostní úroveň,dopadu na státní příjem z daní, o poplatcích u lékaře ani nemluvit ! Melou páté přes deváté, v parlamentu koluje několik desítek různých propočtů dopadů ( určitě od velmi kvalifikovaných poradců). Pro nás, účetní, to má jeden velký dopad, pokud nebude urychleně cokoliv schváleno a bude to odsunuto, tak se zase budeme potýkat s návalem nových paragrafů a nejasností zřejmě na konci roku. Nebudeme vědět, s jakou nákladovostí mají podnikatelé pro příští rok počítat, zaměstnancům taky nedokážeme nic říct, je to prostě bordel. Nakonec to ještě nepodepíše prezident a bude to zase mela ! Chudáci tvůrci účetních SW. Je to blbá politika a hlavně šlendrián a krajní nezodpovědnost.
Zuzik
Vím, že reforma by se měla udělat, co nejdříve, ale jestli projde tento nehotový rozdrbaný paskvil (nikdo pořádně nevíme, co v něm je obsaženo) tak nás potěš koště - viz předešlý příspěvek. Mně osobně nejvíc vadí odvody ze superhrubé mzdy - jak můžu platit daň ze mzdy vyšší, než mám hrubou? I kdyby to srovnaly slevy na dani, přijde mi to jako poplatníkovi daně nefér.
Zuzíku, na řadu Vašich otázek lze nalést odpověď ve sněmovním tisku 222/0 (u 411 stránky jsem to přestal číst:-)).
Ale nesmíte ještě zapomenout na pozměňovací návrh 222/3 (58 stránek).
Novináři se zmiňují jen o dani z příjmů, ale zajímavosti jsou třeba i u DPH. Zatím jsem nedešifroval jaký bude dopad změny § 48 resp. 48a) na DPH v bytové výstavbě a v opravách bytů. Není to jednoduché čtení.
Ale měli bychom být hrdi, že naši poslanci tomu rozumí, když o tom hlasují. Já bych se hlasovat neodvážil, je to dost komplikované, rozsáhlé a pozměňovací návrh je datován teprve 16.8.!. Ale oni vědí, co je správné :-))
Hezký den!
>2. už aby byla,
Škoda, že se od vás nedozvíme, co nám ta reforma přinese dobrého, že "už aby byla" schválena. Ať se ptám co nejslušněji, nemohu za to, že následují invektivy a mazání :-)). Je mi to velmi líto, protože bych se to opravdu ráda dozvěděla - co dobrého nám reforma přinese. Jana F.
1.přečtěte si ji, a uvidíte. nevím, proč zrovna vám bych měl něco vysvětlovat (a zase už mluvíte jako "my" - to jako my janaf, nebo zvyk z dob dávno minulých - my strana a vláda?:-))
2.můžete za to, že následují invektivy a mazání. kdo jiný by za to mohl? že jste hašteřivá baba která se nudí a vyhledává a vyvolává konflikty je asi jasné, tak si hrejte jinak
a naposledy vám píšu - buďte tak laskavá, a nevšímejte si mých příspěvků. nezasírejte BC a běžte s tím do chlívku.
Děkuji za odpověď. Ptala jsem se v množném čísle z toho důvodu, že zde nikdo z odpovídajících nevyjádřil totéž nadšení z reformy, jen vy. Kdyby to nadšení sdílel i někdo další, poprosila bych o vysvětlení jeho. Hádat se zde opravdu nechci :-). Jana F.
Co je reforma?
Pardon, ale o žádné "reformě" nemůže být řeč.
Reforma bude, až se zruší živnostenské úřady, živnostenské listy (pro podnikání přece bohatě stačí registrace k dani na FÚ), až se zruší sociální, nemocenské a zdravotní pojištění (pořád je to daň), zruší poplatky za zápis do obch. rejstříku (ten bych zachovala, ale zrušila uvádění rodných čísel a soukromých adres).
A tak můžeme pokračovat. Jen naznačuji směr.
Re: Co je reforma?
jako doposud, přece z daní, jen ty poplatky začneme nazývat pravým jménem a pojištěním se stane dobrovolný poplatek za nadstandardní služby
nechci vyvolat flame, jen tvrdím, že to, co předkládají politici není "reforma", ale drobná kosmetická úprava - KTEROU OVŠEM VÍTÁM, ale chtělo by to víc odvahy a konečně se na ten náš stát podívat pod drobnohledem
Samozřejmě, že reforma projde. Poslanci se určitě nevystaví riziku předčasných voleb a ztrátě svých poslaneckých křesel.
Na reformě se mě nelíbí, že navzdory ubezpečování, že na reformě vydělají všichni, naopak statisticky vyčíslená 1/10 zaměstnanců, která má vlivem nižších mezd a odpočitatelných položek už dnes daň nulovou, nevydělá vůbec nic, ale postihne jí zdražování vlivem zvýšené DPH a poplatků ve zdravotnictví.
Nemluví se také o tom, že u u vysoce příjmových asi nad 60 000,- měsíčně Kč už nepůjde o mírně progresivní, ani rovnou daň, ale výrazně regresivní (klesající) daň z důvodu zastropování pojištění, ze kterého se bude počítat daň. U této příjmové skupiny se se zvyšováním mzdy snižuje % zdanění, což je asi ve světě unikát, protože nikde jinde, kde je rovná daň k regresi nedochází.
Rovněž vydělají nejvíce členové statutárních orgánů, jejichž odměny nepodléhají odvodům pojistného. U nich se bude počítat záloha na daň z nenavýšené odměny o pojistné a procento zdanění bude stejné jako u ostatních, protože se u nepodepsaného prohlášení bude postupovat stejně jako u podepsaného.
Takže všechny ty kecy, pro koho je "reforma" dobrá, jsou jen zástěrkou toho, že je dělaná pro ty, co mají možnost ji odhlasovat a pro jejich kámoše z řad statutárů a vůbec...
My jsme opravdu unikátní, hlavně unikátně blbí !
Na tohle se nedá dívat střízlivýma očima !
Zuzik
Dívejme se na to pozitivně - kdyby platily rozumné a stabilní zákony celá dlouhá léta, byly bychom my účetní zdegenerované tím pohodlím. Takhle se každý rok musíme prokousávat novou šílenou křížovkou, vždyť je to hezké :-)). A dopady na lidi? Však se přizpůsobíme a něco vymyslíme :-)). Jana F.
Reforma to bude, až se to začne týkat výdajů ze SR, tzv.mandatorních tedy ze zákona povinných, do té doby jsou to jen kosmetické úpravy , jak už tady někdo psal přede mnou, a pokud to má mít smysl, musí to samozřejmě trochu bolet, a ne že si všichni polepší...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 8. 2007 13:54
Tak vzhledem k posledním zprávám to vypadá, že reforma projde Sněmovnou - jak překvapivé:-). Jelikož se tu pohybuje spousta na slovo vzatých odborníků, moc by mě zajímal váš názor:
1. Myslíte, že reforma bude opravdu odhlasována?
2. Přejete si a vyhovuje vám v této podobě nebo máte k něčemu vyloženě výhrady?