Přečerpaná dovolená

• (neregistrovaný)

20. 8. 2007 9:53

Dobrý den,
    jsem zaměstnanec na HPP se smlouvou na dobu určitou do 31.10.. Nárok na dovolenou mám 25 dnů na rok. Chtěl bych se zeptat, jak se řeší situace, když mám již vyčerpanou celou dovolenou (25 dnů) a nechci v listopadu již v práci pokračovat, takže budu mít nárok jen na 21 dnů? Je realná možnost si v říjnu nadělat 4 dny jako přesčas a pak si je nechat strhnout místo té dovolené? Pamatuje na tuto situaci zákon? A ještě by mě zajímalo, jak se mi krátí nárok na dovolenou z důvodu pracovní neschopnosti.

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 8. 2007 9:57

kl (neregistrovaný)

Re: přečerpaná dovolená
      Týdně můžete odpracovat max. 8 hodin přesčas, Pokud máte osmihodinovou prac.dobu,tak za měsíc říjen 4 dny nadpracujete. Na požádání si tyto hodiny můžete nechat převést do dalšího měsíce. Nejpozdějí do tří měsíců si je musíte vybrat.

• 20. 8. 2007 10:07

MirekU (neregistrovaný)

Děkuji, toto řešení přichází v úvahu při dobré vůli zaměstnavatele, pokud nebude mít vůli se na tomto řešení domluvit,tak na jaký postup má ze zákona nárok? Jde mi o to že, v 1. kvartále jsem měl průměr 104 kč v 2.kvrt. 134 a ve 3. kvrt 154 a nechtěl bych, aby mi strhl ty 4 dny, tím nejvyším průměrem.

• 20. 8. 2007 10:19

xy (neregistrovaný)

přebraná dovolená při ukončení PP se řeší tak, že se Vám dny přebrané dovolené srazí - tím průměrem, kterým Vám byly dny placeny
      za přebranou dovolenou budete mít omluvené neplac. volno, z kterého bude sraženo ZP (ZP by se nesráželo, pokud by za Vás byl plátcem ZP stát, tzn., že pobíráte např. nějaký důchod)
      pokud ukončíte PP 31.10., tak máte jen nárok na 10/12 nároku dovolené (tzn. jen na 21 dnů - z celoročního nároku 25 dnů)
      dovolená se krátí za nemoc, OČR... - za 100 PD a každých dalších 21 PD - vždy o 1/12 nároku
      doufám, že máte odpracovanách 60 PD v letošním roce (nebyl jste nemocný)- pokud ne , potom by byl nárok na dovolenou zase úplně jiný

• 20. 8. 2007 10:34

MirekU (neregistrovaný)

Děkuji, jen bych Vás ještě chtěl poprosit o vysvětlení zkratek OČR PD. ( takže když jsem marodil např v lednu 6 dnů, v dubnu 8 a v srpnu 7 = 21 dnu celkem, tak se mi zmenší dovolená o 1 den ano, pokud by to bylo celkem 20 dnů, tak se mi nezmenší? )

• 20. 8. 2007 10:44

xy (neregistrovaný)

OČR = ošetřování člena rodiny, PD = pracovní dny
      aby se Vám krátila dovolená za nemoc, OČR - musel byste mít zameškáno 100 a více PD - a to nemáte, takže z tohoto důvodu se nic nekrátí
      pokud skončí PP 31.10., máte nárok na 10/12 nároku dovolené za r. 2007, tj. 21 dnů (celoroční nárok 25 dnů)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).