Re: Konkureční doložka v mandátní smlouv
Podle mne smlouva mandátní nevylučuje uzavření konkurenční doložky. Otázkou ovšem je to, že ve vašem případě pravděpodobně neobsahuje ujednání o konkurenční doložce finanční vyrovnání, které je podle mne povinen vám mandat uhradit jako kompenzaci za to, že nebudete rok vykonávat stejnou činnost. Takže si myslím, že takovou doložku by soud neuznal, protože je jednostranně výhodná jen pro mandanta.
Re: Konkureční doložka v mandátní smlouv
Děkuji za odpověď. Chtěla bych se ještě zeptat, je-li konkureční doložka ve smlouvě uvedená přesně v násl. znění: "Mandatář se zavazuje nevykonávat bez předchozího písemého souhlasu mandanta výše uvedené činnosti po dobu jednoho roku po ukončení platnosti této smlouvy." vůbec platná, když není stanoveno území či okruh osob, s kterými tuto činnost nmohu vykonávat. Na jednom právním serveru jsem našla rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR v tom smyslu, že je-li vymezení zákazu konkureční doložkou příliš široké a neurčité, pak se takováto doložka příčí dobrým mravům a je podle § 36 ObčZ neplatná.
Nebo je neplatná kvůli § 672a odst.(2)? O co se mohu právně opřít?
Ještě jednou děkuji za odpověď.
>>Dobrý den,
>>prosím o pomoc v naléhavé záležitosti! Měla jsem
>>podepsanou mandátní smlouvu, která obsahovala
>>konkurenční
>>doložku, kdy pod pokutou 200.000,- Kč nesmím do dobu
>>1
>>roku od ukončení mandátní smlouvy vykonávat stejnou
>>činnost. Tuto mandátní smlouvu jsem chtěla ukončit,
>>ale
>>nakonec jsem dostala z ní výpověď od mandanta. V
>>současné době bych chtěla stejnou činnost vykonávat
>>pro
>>někoho jiného, bývalý mandant to ví a nechce mi
>>proplatit
>>odměnu za činnost dokončenou za trvání smlouvy s tím,
>>že po mně nebude požadovat pokutu viz výše.
>>Je vůbec možné v mandátní smlouvě sjednat konkureční
>>doložku? V obchodním zákoníku je uvedena pouze u
>>smlouvy o obchodním zastoupení. Navíc v mandátní
>>smlouvě
>>není uvedeno území ani okruh osob, můžu ji proto
>>označit
>>za neplatnou?
>
>Podle mne smlouva mandátní nevylučuje uzavření
>konkurenční doložky. Otázkou ovšem je to, že ve vašem případě
>pravděpodobně neobsahuje ujednání o konkurenční
>doložce finanční vyrovnání, které je podle mne povinen vám
>mandat uhradit jako kompenzaci za to, že nebudete rok
>vykonávat stejnou činnost. Takže si myslím, že takovou
>doložku by soud neuznal, protože je jednostranně
>výhodná jen pro mandanta.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
20. 8. 2007 12:23
Dobrý den,
prosím o pomoc v naléhavé záležitosti! Měla jsem podepsanou mandátní smlouvu, která obsahovala konkurenční doložku, kdy pod pokutou 200.000,- Kč nesmím do dobu 1 roku od ukončení mandátní smlouvy vykonávat stejnou činnost. Tuto mandátní smlouvu jsem chtěla ukončit, ale nakonec jsem dostala z ní výpověď od mandanta. V současné době bych chtěla stejnou činnost vykonávat pro někoho jiného, bývalý mandant to ví a nechce mi proplatit odměnu za činnost dokončenou za trvání smlouvy s tím, že po mně nebude požadovat pokutu viz výše.
Je vůbec možné v mandátní smlouvě sjednat konkureční doložku? V obchodním zákoníku je uvedena pouze u smlouvy o obchodním zastoupení. Navíc v mandátní smlouvě není uvedeno území ani okruh osob, můžu ji proto označit za neplatnou?