Re: Dědictví ze zákona
>>Dobrý den, potřebovala bych radu. Zemřela nám babička
>>- je to matka mojí tchýně. Tchýně je její jedináý
>>žijící potomek (babičky syn zemřel již před 10ti
>>lety).
>>Ale po synovi je tady dědic (jeho syn). Sice se vůbec
>>nestýkali, neviděli se snad již 20 let, ale podle
>>zákona
>>mám podíl na dědictví. Ale nevím JAKÝ podíl ????
>>Hlavní dědic je tchýně (dcera babičky) ... Jak
>>postupovat
>>dále ? Babi měla nějaké peníze na vkl. knížce a
>>garsonku .... to vše bude zahrnuto do vypořádání. Já
>>vím, že
>>je to zákon, ale připadá mi to děsne nefér - nikdy se
>>o babi nestaral, 20 let jí vůbec neviděl a stejně
>>MUSÍ
>>něco dostat .... Poraďte jak postupovat - nevíme, na
>>kolik má nárok (jestli polovinu, osminu, třetinu
>>.....)
>>Děkuji.
>
>hlavní dědic není tchýně, jestli tomu dobře rozumím,
>dědí se synem zemřelého bratra tchýně napůl.
Aha - tak dokonce polovinu .... tak to nebude mít tchýně teda radost .... ale fakt nechápu, proč polovinu ??? První přímý žijící dědic je tchýně a on je vlastně až jakoby na "2" místě - opravdu se celý život nestýkali, neviděl ji spoustu let, nestaral se a teď za to všechno ještě má dostat peníze ??? Fakt máme u nás divný zákony .... asi by bylo nejlepší nepřiznat vůbec nic a je to ....
proč polovinu?
protože tchýně není jediný žijící potomek babičky, je jím i synek jejího zemřelého bratra. kdyby žil, měl by nárok na 1/2 on. protože nežije, jeho potomci mají na jeho podíl nárok. celkem logické. představte si, že by zemřela dříve tchýně a váš muž po babičce nic nedědil. to by vám nebylo divné?
zapřít garsonku tak nějak ani nejde. nedělejte si s tím hlavu, vás se to dědictví netýká, ani po tchýni dědit nebudete, tak to nechte na ní, jestli svému synovci zapře dědictví nebo ne:-)
Já tedy nevím, ale pokud o paní píše, že je její tchýně, tak má asi za manžela jajího syny (nebo ne?), takže až jednou paní tchýně nebude - tak dědit po ní budou a ne jak píše pan chytrý, že po tchýni nikdy dědit nebudou .... toliko k tomu, k dotazu opravdu nevím
Paní po tchýni opravdu nikdy dědit nebude - dědit bude její manžel a majetek nabytý děděním je výlučně jeho majetkem. Jestli jí něco dá nebo ho budou užívat společně je již jejich věc, ale ze zákona ona opravdu dědit nebude. Pan chytrý je opravdu chytrý, vy si můžete pročíst zákon o dědictví.
Děkuji za ohlasy, ale koukám, že Vaše rady se dostaly fakt někam mimo .... ale i tak díky ... zatím se nechystáme ( S MANŽELEM) po tchýni dědit :o), ale snažíme se zjistit informace o podílů vnuka .... ale fakt díky ... je nějaká možnost, že by dostal méně než polovinu ? Vždyť je to přece do očí bijící - 20 let opravdového nezájmu, tak proč by měl něco dostávat ????? Neklepeme se na peníze, tohle zjišťování je jen kvůli tchýni, snažím se jí nějak pomoct, aby věděla, co jí čeká a na co se připravit .... díky
Anebo pokud někdy v minulosti dostal té babičky syn (tehdy ještě žijící) od ní něco (např. nějakou nemovitost apod.). Pak by bylo možné požádat o započtení tohoto daru a hodnota tohoto daru by se pak odečetla od hodnoty té poloviny, kterou teď má zdědit její vnuk.
Ještě jednou moc díky. Syn ještě za života "dostal" od babičky dům, ale fakt nevím, jestli má tchýně nějaký doklad .... je to už asi 17 let. Píšete, že to takhle babi chtěla - myslím, že jí ani nenapadlo, že by vnuk měl na něco nárok, když vlastně po zemřelém synovi zdědil dům (ten z babičky skoro doslova vymlátil - byl to opilec a s prominutím magor a oběsil se nakonec na půdě). Jeho syn je skoro to samé (no jo, geny). Je to děsně zamotaný a sama jsem zvědavá, jak to dopadne. Příjemný večer všem ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 8. 2007 10:17
Dobrý den, potřebovala bych radu. Zemřela nám babička - je to matka mojí tchýně. Tchýně je její jedináý žijící potomek (babičky syn zemřel již před 10ti lety). Ale po synovi je tady dědic (jeho syn). Sice se vůbec nestýkali, neviděli se snad již 20 let, ale podle zákona mám podíl na dědictví. Ale nevím JAKÝ podíl ???? Hlavní dědic je tchýně (dcera babičky) ... Jak postupovat dále ? Babi měla nějaké peníze na vkl. knížce a garsonku .... to vše bude zahrnuto do vypořádání. Já vím, že je to zákon, ale připadá mi to děsne nefér - nikdy se o babi nestaral, 20 let jí vůbec neviděl a stejně MUSÍ něco dostat .... Poraďte jak postupovat - nevíme, na kolik má nárok (jestli polovinu, osminu, třetinu .....) Děkuji.