Školení řidičů

• (neregistrovaný)

21. 8. 2007 11:19

Prosím o radu. Prostudovala jsem si zde starší příspěvky,ale nenašla jsem co potřebuji. Jako firma máme jedno osobní auto, s kterým jezdí jednatel, vedoucí provozu a podle potřeby i účetní. Musí mít tito zaměstnanci nějako školení řidičů?
    Pak máme zaměstnance, kteří pracují na různých místech a k dopravě používají svůj soukromý automobil za který jim proplacíme cestovné. Musí mít tito zaměstnanci také nějaké školení řidičů?
    Nikdo z těchto lidí nemá v pracovní smlouvě, že pracuje jako řidič z povolání. Děkuji všem kdo odpoví nebo odkáží na zákon.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 8. 2007 11:40

Vladimír (neregistrovaný)

Re: školení řidičů
      Odkaz na zákon nevím, ale u nás všichni kdo jezdí služ.autem a taky to nemají v prac.smlouvě musí absolvovat jednou ročně školení řidičů. Dělá nám to místní autoškola, pošlou následně zápis o provedeném školení s prezenční listinou. To zakládáme k ostatním
      školením. Zatím to ale žádná kontrola nikdy nevyžadovala, ale máme
      alespoň něco. Se svými auty nikdo nejezdí, tak to nemohu sloužit.

• 21. 8. 2007 12:04

anonymous (neregistrovaný)

On totiž to ani žádný zákon nenařizuje, takže není možné ani na nic odkazovat. Zákon řeší pouze kategorie řidičů vyjmenovaných v zákoně o silničním provozu (sanitky, taxi atd) a řidiče, kteří to mají jako pracovní nápň. V ostatních případech je potřeba hlavně dodržet literu ZP a provést prokazatelné školení v oblasti bezpečnosti práce. A zcela totálním nesmyslem je u těchto zaměstnanců přezkušování z testů.

• 22. 8. 2007 8:50

Hanai (neregistrovaný)

měli jsme audit ISO 18001 a tam nám bylo řečeno, že školení musí být tak jsem hledala na internetu a má to být ve vztahu k ZP odst.2,3 § 103
      Pokud zaměstnavatel dá zaměstnanci souhlas k užití vozidla bez ohledu na to jestli se bude jednat o vozidlo služební nebo soukromé je povinen zajistit zaměstnanci školení a určit jeho obsah, způsob ověřování znalostí zaměstnance vést dokumentaci o školení a stanovit lhůty ve kterým má být pravidelně opakováno.Doporučuji interval 1-3 roky. Ale toto se všechno vztahuje BOZP.

• 22. 8. 2007 10:11

anonymous (neregistrovaný)

Já nevím co je podmínkou pro získání ISO 18001 a souhlasím, že musí být naplněny ustanovení ZP ohledně BOZP. Jenže řízení soukromého vozidla např. na služební cestě není prací pro zaměstnavatele. Od toho se to celé odvíjí - pokud to není práce, tak na to nemohu uplatňovat pravidla, která se pracovněprávního vztahu týkají. To, že to pořád někdo dokola opakuje, že musím školit a přezkušovat tyto lidi ještě neznamená, že je to pravda. Ať mi ta osoba ukáže zákon nebo nařízení. (Ona totiž taková vyhláška existovala, ale byla tuším v roce 2003). To, že je ten člověk schopen řídit, to dokazuje vlastnictvím řidičského průkazu.
      Samozřejmě jiná věc je, že zaměstnavatel může podmínit souhlas k použití soukromého vozidla takovým školením a přezkoušením. A je potom na zaměstnanci, zda pojede MHD nebo vl. autem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).