Re: Podpora v nezaměstnanosti
pokud jste 3 roky zpět neměla z HPP žádný příjem, pak dle mého názoru se podpora nebude vypočítávat z průměru. Podpora by se vám v tom případě spočetla z min.mzdy, zkusila jsem výtah ze zákona o zaměstnanosti:
§ 39 (1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který vykonával v délce alespoň 12 měsíců v rozhodném období
§ 41 Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na podporu v nezaměstnanosti jsou poslední 3 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání
(2) Pro účely splnění podmínky stanovené v § 39 odst. 1 písm. a) se do předchozího zaměstnání započítává i náhradní doba zaměstnání.
(3) Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba
e) osobní péče o dítě ve věku do 4 let
§ 51 (1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči o zaměstnání stanoví za první 3 měsíce ve výši 0,12násobku a za zbývající měsíce ve výši 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže
a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,
Ale na druhou stranu,pokud vám zaměstnavatel vyplní na vaši žádost průměrný čistý výdělek pro potřeby ÚP a vy předáte na ÚP, nevím, kdo zjišťuje, že jste byla poslední 3 roky před registrací na ÚP na rodič.dovolené? Nevím, zda vyplňujete údaj o rodič.dovolené do hlášení úřadu práce a oni z tohoto titulu rozhodnou, že nemáte nárok na podporu z průměru,ale z min.mzdy? To by mne docela zajímalo,kde je kontrola. Když tak se ozvěte :)
Re: Podpora v nezaměstnanosti
min.mzdy, zkusila jsem výtah ze zákona o zaměstnanosti:
>§ 39 (1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má
>uchazeč o zaměstnání, který vykonával v délce alespoň 12
>měsíců v rozhodném období
>§ 41 Rozhodným obdobím pro posuzování nároků na
>podporu v nezaměstnanosti jsou poslední 3 roky před
>zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání
> (2) Pro účely splnění podmínky stanovené v § 39 odst.
>1 písm. a) se do předchozího zaměstnání započítává i
>náhradní doba zaměstnání.
> (3) Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba
>e) osobní péče o dítě ve věku do 4 let
>§ 51 (1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči o
>zaměstnání stanoví za první 3 měsíce ve výši 0,12násobku a
>za zbývající měsíce ve výši 0,11násobku průměrné mzdy
>v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí
>kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve
>kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže
> a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39
>odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba
>se posuzuje jako poslední zaměstnání,
>Ale na druhou stranu,pokud vám zaměstnavatel vyplní na
>vaši žádost průměrný čistý výdělek pro potřeby ÚP a vy
>předáte na ÚP, nevím, kdo zjišťuje, že jste byla
>poslední 3 roky před registrací na ÚP na rodič.dovolené?
>Nevím, zda vyplňujete údaj o rodič.dovolené do hlášení
>úřadu práce a oni z tohoto titulu rozhodnou, že nemáte
>nárok na podporu z průměru,ale z min.mzdy? To by mne
>docela zajímalo,kde je kontrola. Když tak se ozvěte :)
musím se opravit - ten začátek... nezáleží, domnívám se na tom, že jste neměla poslední 3 roky zpět výdělek (jak jsem původně psala), ale rozhodné by mělo být to, že jste osobně pečovala o dítě do 4 let, tzn. pro potřeby stanovení výše podpory jste dobu zaměstnání splnila započtením tzv. náhradní doby a v tom případě § 51 odst. 1 a) Ale třeba bude mít někdo jiný názor.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 8. 2007 21:41
Příští rok mi končí v únoru (dcera bude mít 4 roky)rodičovská dovolená. Letos jsme na dohodu ukončili se zaměstnavatelem pracovní poměr (z důvodu zrušení provozovny). Měla jsem tam celkem slušný čistý příjem. Chtěla jsem se zeptat, jestli se bude moje podpora v nezaměstnanosti po rodičovské dovolené vypočítávat z tohoto příjmu.