Re: příplatky za práci v sobotu a neděli
No to jsem si taky myslela do doby, než jsem četla (možná ale blbě pochopila) jeden právní výklad, který říkal, že příplatek nenáleží v případě, že je to jeho obvyklá směna a nepřetržitý odpočinek má třeba to pondělí, úterý, takže jsem znejistěla.
díky
A byl to výklad k aktuálnímu zákoníku? Od letoška prostě platí, že za každou hodinu, odpracovanou v sobotu nebo neděli, má nárok na 10% příplatek, ať už jsou to obvykle jeho volné dny nebo nejsou.
ZP - § 118 - příplatek nejméně 10% průměrného výdělku
ZP - § 126 - příplatek ve výši 25% průměr. hod.výdělku (pro státní sféru)
v odst. 2 u obou §:
Při výkonu práce v ZAHRANIČÍ může zaměstnavatel poskytovat příplatek podle odst. 1 místo za práci v so + ne, za práci ve dnech, na které podle místních podmínek obvykle připadá nepřetržitý odpočinek v týdnu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 8. 2007 18:23
Prosím o názory, zda pracovníkovi, který pracuje v nepřetržitém provozu, ve 12 hodinových směnách jako vrátný ve státní správě, náleží příplatek za práci v sobotu a neděli. V sobotu nebo neděli má normálně určenou směnu, nepřetržité volno má například pondělí, úterý. Díky.