Re: Zápočtový list
No vidíte a já mám ZP - autor Jakubka a spol s komentářem - Podmínkou je, že vznik PP musí bezprostř. navazovat na skončení PP u předchozího zaměstnavatele. Nesmí tedy mezi oběma PP existovat žádná doba, po kterou by některý z těchto PP neexistoval. na str. 291.
Takže u nás se postupuje podle tohoto výkladu.
To máte pravdu, ale my vycházíme z toho, že pojem bezprostředně opravdu znamená, že tam nemůže být žádná prodleva. Pokud by mohla, asi by bylo použito jiné slovo než bezprostředně. Ale taky mě to štve, že mohou být komentáře různé, člověk je potom pořád ve stresu, jestli to má dobře. Zdravím
ono totiž zmizelo z nového ZP ujednání, které bylo ve NV 108/1994 § 10 odst 1 - Jako změna zaměstnání v polovině měsíce se posuzuje též, jestliže na skončení zaměstnání před polovinou měsíce bezprostředně navazují dny pracovního klidu a na ně nástup nového zaměstnání po polovině měsíce. V novém ZP již toto nenajdete, naopak § 212 odst. 3) Poměrná část dovolené přísluší v délce jedné dvanáctiny též za kalendářní měsíc, v němž zaměstnanec změnil zaměstnání, pokud skončení pracovního poměru u dosavadního zaměstnavatele a vznik pracovního poměru u nového zaměstnavatele na sebe bezprostředně navazují. Vypadly dny volna a zákonodárce nahradil slůvkem bezprostředně, tudíž pokud nenastoupí bezprostředně, nárok na dovolenou nevzniká. My takto také postupujeme, jak psal tuším O. Paní xy, jaký máte ZP - nakladatelství a autory, můžete napsat ? díky
>>>>>>>Nemusi. Ukoncil 10.8. a k Vam nastoupi az 13.8.
>>>mám ZP s komentářem:
>>>.... Mezi těmito zaměstnáními nesmí být ani jeden den
>>>přestávka. Výjimka je pro skončení pro zaměstnání v
>>>pátek a nástup k jinému zaměstnavateli v
>>>pondělí.......
>>
>>No vidíte a já mám ZP - autor Jakubka a spol s
>>komentářem - Podmínkou je, že vznik PP musí
>>bezprostř.
>>navazovat na skončení PP u předchozího zaměstnavatele.
>>Nesmí
>>tedy mezi oběma PP existovat žádná doba, po kterou by
>>některý z těchto PP neexistoval. na str. 291.
>>Takže u nás se postupuje podle tohoto výkladu.
>
>ono totiž zmizelo z nového ZP ujednání, které bylo ve
>NV 108/1994 § 10 odst 1 - Jako změna zaměstnání v
>polovině měsíce se posuzuje též, jestliže na skončení
>zaměstnání před polovinou měsíce bezprostředně navazují
>dny pracovního klidu a na ně nástup nového zaměstnání po
>polovině měsíce. V novém ZP již toto nenajdete, naopak
> § 212 odst. 3) Poměrná část dovolené přísluší v
>délce jedné dvanáctiny též za kalendářní měsíc, v němž
>zaměstnanec změnil zaměstnání, pokud skončení pracovního
>poměru u dosavadního zaměstnavatele a vznik pracovního
>poměru u nového zaměstnavatele na sebe bezprostředně
>navazují. Vypadly dny volna a zákonodárce nahradil
>slůvkem bezprostředně, tudíž pokud nenastoupí
>bezprostředně, nárok na dovolenou nevzniká. My takto také
>postupujeme, jak psal tuším O. Paní xy, jaký máte ZP -
>nakladatelství a autory, můžete napsat ? díky
je vydaný ve vydavatelství Poradce: Jakubka, Jouza (ten psal komentář k mj. k tomuto §), Salačová
vždyť jsou to všechno uznávané kapacity - přispívají do různých odborných časopisů, školí apod., tak stále věřím, že jejich výklad je správný
ale ooo píše, že má od Jakubky ZP - tak proč není výklad stejný?
Myslím, že vynechání toho ustanovení autory ZP z dříve platného NV 108/1994 o započítání těch volných dnů někteří považují za úmysl autorů, aby se tyto dny už nepovažovaly za bezprostřední nástup, jiní si myslí, že k vynechání došlo pouze z důvodů zjednodušení ustanovení v ZP či neúmyslnému opomenutí, kterým autoři zákona nechtěli změnit dřívější výklad či postup. Proto ty rozdílné výklady. Domnívám se , že když bude postup stejný jako dříve tzn. ve prospěch zaměstnance, tak to nebude nikomu vadit ani si nikdo stěžovat nebude.
to nevím, proč výklad není stejný, třeba tu dovolenou psal zrovna někdo jiný- Jakubka a tito dva pánové nemají vždy stejné výklady. Mám ZP s výkladem, nakl.
Anag: Hloušková,Hofmannová,Schmied,Šubertová,Tomandlová,Trylč - uzávěrka 15.1.2007 a na str.291 přesně jak píše ooo není žádná zmínka o dnech volna. Je to prostě zase jeden z čáryfuků ZP, s tím nic nenaděláme a novela zrovna tento případ určitě řešit nebude, časem by se mělo snad vyjasnit.A možná,že dojdou k výkladu,podle kterého postupujete právě vy :) Pokud stihnu,odešlu dnes dotaz na MPSV, i když jejich výklad není konečný,konečné stanovisko vždy dává soud, tak kde se máme informovat, co? Je toho víc, je to džungle :) zdravím
ano, také jsem to našla(Anag) a už odeslala dtz na MPSV,kde jsem jim i toto a výklad paní xy - nakl.Poradce vypsala. Potvrdili přijem, pokud o tom tak přemýšlím a v tom duchu jsem i psala dtz, u dovolené se lze odchýlit, třeba se můžu odchýlit(i to tu i někdo zmi'noval,myslím laďa) ve prospěch zaměstnance tak, že dny "volna" můžu "započíst" a stanovit tak zaměstnanci právo na poměr.část dovolené za kal.rok za celý měsíc? Neumím číst mezi řádky,ale pokud v § 212 odst.3 je ..na sebe bezprostředně navazují, mohla bych říct,že tam není slůvko musí,kdy by nebylo možné se odchýlit,ale toto ani žádné jiné podobné,které by vylučovalo možnost se odchýlit tam není (snad), tak možná se dopracuji k výkladu,který poskytla paní xy :-) ale nejsem právník, uvidím, co napíší, zdravím
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 8. 2007 7:14
Dobrý den,
prosím Vás jde o plynulý přechod ze zaměstnání do nového zaměstnání. pokud pracovník ukončil své staré 10. 8 (pátek) a k nám nastoupil 13.8.? Nemusí mít ukončení zapsáno až do 12.8. (neděle?)
Mohl by mi prosím Vás někdo poradit?
Děkuji Lenka