Re: Částečný invalida
Sleva na poplatníka ano (600+125), pokud jste velká organizace, uplatníte z titulu ČID i slevu při platbě za povinný podíl při zaměstnávání invalidních prac.(zákon o zaměstnanosti), dále ho nahlásíte na OSSZ,mají na to tiskopis a nezapomenout ZP § 48 odst. 5 rozvázání pracovního poměru se zaměstnancem, který je osobou se zdravotním postižením, je zaměstnavatel povinen písemně oznámit příslušnému úřadu práce.
zaměstnanec předloží Rozhodnutí o přiznání důchodu a vždy do 15.2. bude předkládat potvrzení z OSSZ, že důchod opravdu pobírá
Když našemu zaměstnanci byl přiznán ČID byla jsme dost iniciativní a zavolala na správo soc. zab. a tam mi bylo řečeno, že na to snad žádný předpis není hlásit, ale když už se ozývám tak to mohu písemně oznámit. A tak jsme takdy udělala.
st iniciativní
>Zeptám se asi blbě, ale když našemu zaměstnanci
>přiznali ČID tak to hlásím i na OSSZ? Měla jsem za to, že se
>hlásí jen při nástupu do zaměstnání.
-------------------------
Na OSSZ se hlásí i ČID (viz § 41 odst. 1 z. 582/1991), příslušná OSSZ je dle bydliště důchodce (nikoliv dle sídla firmy). Je tam opravdu stanovena povinnost jen pro vstup do zaměstnání(důchodce), ale aktivitě se meze nekladou. Jen pro informaci uvádím, že na OSSZ se hlásí i důchodce, který bude pracovat i na DPP - zákon neříká jaký druh pracovního vztahu se musí hlásit, tj. každý pracovní vztah.
Zákon říká - vstoupil-li do zaměstnání poživatel star.,PID.,ČID, takže bych zaměstnance, který již pracuje a byl mu přiznán ČID nehlásila,tak mě napadá, proč se vůbec hlásí? dříve jsme vyplňovali po skončení roku pro SSZ hlášení o výši výdělku, u ČID se již od 1.2.06 nesleduje souběh a pokud jsem si dala v ASPI poslední znění,které by mělo platit, PID a ČID z toho vypadli, zůstal jen star.důchodce k hlášení ... jinak tiskopisy k hlášení vstoupil-li .. http://www.cssz.cz/tiskopisy/duchodove/89_121_0.dochttp://www.cssz.cz/tiskopisy/duchodove/89_121_0.doc
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 8. 2007 9:12
Dobrý den, když přijmeme na HPP částečného invalidu, domnívám se správě, že změněná pracovní schopnost se nijak zásadně neliší od běžného pracovního poměru? nejedná se o ZTP a s tím spojené úlevy na daních? Když podepíše prohlášení bude mít 600,- slevu na poplatníka a 125,- na čid? Díky moc za odpověď a za radu.