Dovolena pri nepretrzitem provozu

• (neregistrovaný)

23. 8. 2007 11:16

Dobry den,
    mam dotaz kolik dni dovolene si musim vybrat, kdyz pracuji v nepretrzitem provozu (smena na 12 hod). Podle prasovnich dni v mesici je to 14 nebo 13 smen.
    Pokud mi v mesici chybvi 2 smeny = 24 hod, musim si vybrat 3 nebo 4 dny dovolene?

Dekuji za odpoved

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 8. 2007 11:31

xy (neregistrovaný)

Re: Dovolena pri nepretrzitem provozu
      měla byste mít rozvržené směny (nejlépe na celý kal. rok)
      podle plánovaných směn byste měla mít vypočítaný nárok na dovolënou
      v den, kdy jste měla pracovat, ale máte dovolenou, ji budete mít placenou (1 rozvržená prac.směna = 1 den dovolené, placené 12 hod.)
      nárok na D nelze přepočítávat na klasický 5 denní prac.týden

• 23. 8. 2007 12:25

anonymous (neregistrovaný)

Problémem je již Vaše věta "Podle pracovnich dni v mesici". To není podle pracovních dní lidí, co chodí na pravidelnou pracovní dobu od pondělí do pátku (mimochodem se jedná o nejvíce rozšířený omyl u nepřetržitého provozu), ale máte mít naplánovaný počet směn na rok a tento potom splnit po určitém počtu týdnů. Směny Vám nemůžou chybět, protože máte mít harmonogram směn určený před započetím tohoto období.

• 23. 8. 2007 12:47

jana (neregistrovaný)

i za odpoved

24:7,5=3,2 to je 3,5 dne ŘD 2,25 h. si převeďte to dalšího měsíce.
      Správné, ale je jak píší druzí při nepravidelné prac. době mít dovolenou podle počtu směn za rok.

• 23. 8. 2007 13:43

Jarda (neregistrovaný)

Mám v tom stále zmatek.
      Mám 2 zaměstnance, střídají se tak, že vždy pracují 5 dní a 5 dní jsou doma. Mají 12ti hodinové směny (5 dní, 12 hod/den + 5 dní volno). Vím, že to je neobvyklé, ale jim to takto vyhovuje a nechtějí to měnit. Když spočítám směny tak vychází cca 182,5 směny na každého za rok. 182,5 x 12 hodin tj. 2190 hodin.
      Fond prac.doby při 8 hod. prac. době je 2008. Mají navíc tedy 182 hodin, které jim počítám jako přečas. Je to tak správně nebo ne?
      Dovolenou jsem spočítal na 13,5 dne - placeno 12 hod.denně (při 8 hodinách nárok na 20 dní). Je to dobře, nebo jsem úplně mimo.
      Takto se v tom plácám už od r. 2004.
      Díky předem za pomoc a přeji hezký den.

• 23. 8. 2007 14:04

1 (neregistrovaný)

182,5 směn (není některá směna už jako přesčas? potom se musí odečíst od 182,5) : 52 týdnů v roce x počet týdnů dovolené (4)=14 PD - ŘD

• 23. 8. 2007 14:34

Projděte si diskuzi za poslední asi 2-3 dny. řešilo se to zde a ne jednou.
      Při 12ti hodinové směně mají mít asi 173,8 směn za rok. Neuvádějte fond za rok při 8 hodinové práci, Všechno ostatní nad 173 směn je přesčas.
      A jak budete řešit jejich případnou dovolenou?

• 23. 8. 2007 14:52

Jarda (neregistrovaný)

Já vím, že se to stále řeší na těchto stránkách. Ale já to bohužel stále nemůžu pochopit a proto se znovu ptám.
      Dovolenou řeším tak jak uvádím nahoře. Problém je v tom, že nevím jest-li se to tak dá řešit.
      V roce je 365 dní a 2 zaměstnanci musí pokrýt provoz. Střídají se po 5 dnech a pracují 12 hod. denně. Takže už předem vím, že budou mít přesčasy, za které si vyberou náhr.volno, nebo je dostanou proplacené. Ale zatím jsem jsem to počítal tak, že se držím každý měsíc fondu pracovní doby.

• 23. 8. 2007 14:59

Jarda (neregistrovaný)

>>
      >>>Mám 2 zaměstnance, střídají se tak, že vždy pracují 5
      >>>dní a 5 dní jsou doma. Mají 12ti hodinové směny (5
      >>>dní, 12 hod/den + 5 dní volno). Vím, že to je
      >>>neobvyklé,
      >>>ale jim to takto vyhovuje a nechtějí to měnit. Když
      >>>spočítám směny tak vychází cca 182,5 směny na každého
      >>>za
      >>>rok. 182,5 x 12 hodin tj. 2190 hodin.
      >>>Fond prac.doby při 8 hod. prac. době je 2008. Mají
      >>>navíc tedy 182 hodin, které jim počítám jako přečas.
      >>>Je
      >>>to tak správně nebo ne?
      >>>Dovolenou jsem spočítal na 13,5 dne - placeno 12
      >>>hod.denně (při 8 hodinách nárok na 20 dní). Je to
      >>>dobře,
      >>>nebo jsem úplně mimo.
      >>>Takto se v tom plácám už od r. 2004.
      >>>Díky předem za pomoc a přeji hezký den.
      >>
      >>Projděte si diskuzi za poslední asi 2-3 dny. řešilo
      >>se
      >>to zde a ne jednou.
      >>Při 12ti hodinové směně mají mít asi 173,8 směn za
      >>rok. Neuvádějte fond za rok při 8 hodinové práci,
      >>Všechno
      >>ostatní nad 173 směn je přesčas.
      >>A jak budete řešit jejich případnou dovolenou?
      >Já vím, že se to stále řeší na těchto stránkách. Ale
      >já to bohužel stále nemůžu pochopit a proto se znovu
      >ptám.
      >Dovolenou řeším tak jak uvádím nahoře. Spočítal jsem to na 13,5 dne po 12 hodinách. Dovolenou si vybírají pouze když mají mít směnu.
      Problém je v >tom, že nevím jest-li se to tak dá řešit.
      >V roce je 365 dní a 2 zaměstnanci musí pokrýt provoz.
      >Střídají se po 5 dnech a pracují 12 hod. denně. Takže
      >už předem vím, že budou mít přesčasy, za které si
      >vyberou náhr.volno, nebo je dostanou proplacené. Ale zatím
      >jsem jsem to počítal tak, že se držím každý měsíc
      >fondu pracovní doby.
      Ještě pokračování:
      např v červenci - fond prac. doby 160 hodin
      1. pracovník - odpracoval 168 hodin a ještě měl 2 dny náhr. volno - započítal jsem mu 8 hodin přesčas, které si vybere další měsíc
      2. pracovník - odpracoval 156 hodin a měl taky 2 dny náhr. volno - nemá žádný přesčas, ale chybějí mu 4 hodiny
      Takto to počítám každý měsíc.

• 23. 8. 2007 15:17

Já to s dovolenou myslel tak, že pokud bude sloužit jeden z nich 10 dnů v kuse (druhý bude mít dovolenou), tak porušujete ZP ohledně nepřetržitého odpočinku v týdnu.
      v červenci nebyl fond pracovní doby 160 hodin. Tento termín neexistuje, existuje pracovní doba za týden. Tu mají 40 hodin. Pořád opakuji, řešte to alespoň v délce 3 měsíců, potom jim vychází 43 směn každé čtvrtletí. Co bude nad 43 směn za 3 měsíce je teprve přesčas.

• 23. 8. 2007 17:36

Laďa (neregistrovaný)

Zkusím přidat výpočet odprac.hod. za srovnávací období 10 kalendářních týdnů:
      a) za 10 týdnů při 40 hod.týdně by mělo být odpracováno 400 hod.
      b) váš cyklus za 10 dní 5 směn po 12 hod tj. 60 hod., za 10 kal.týdnů tj. 70 dnů uděláte 7 cyklů tj. celkem 7 x 60 = 420 hod.
      Tzn. že za 10 kalendářních týdnů má u vás odpracováno 20 hod. navíc. S tím se musíte nějak vyrovnat. Řešením by bylo např. pokud to provoz umožňuje zkrátiti směny na 11,5 hod. Pak vám vyjde za cyklus 10 kal.dní 5 směn x 11,5 = 57,5 hod. x 7 cyklů = 402,5 hod. Tzn., že při délce směny 11,5 by odpracoval za 10 kal. týdnů jen o 2,5 hod. než potřebujeme. To by se dalo jednoduše vyřešit tak, že vždy první směnu po 10 kal. týdnech by byla zkrácena o 2,5 hod. a už by vám přesně pasovala prům. týdenní pracovní doba v délce 40 hod. Pokud by ty 2,5 hod. odpracoval, tak už jako přesčas.
      Výplata se pak spočítá tak, že se sečte počet odpracovaných směn podle rozpisu a vynásobí 11,5 hod. To je měsíční fond tohoto pracovníka, který byste proplácel a uváděl na výplatu, bez ohledu, že fond pro pravidelný provoz vychází jinak. I oběma zaměstnancům by fond nevycházel v měsíci stejně, celkový počet směn za delší srovnávací období by však vyšlo stejně. Samozřejmě, pokud by odpracoval další směny navíc proti rozpisu,tak přesčas. Při tomto cyklu mě vyšel nárok při 4 týdnech dovolené 14 směn po 11,5 hod.
      Podobně lze řešit i směny dlouhé 12 hod. jen těch přesčasových směn nebo hodin by vyšlo více a vznikl by o něco menší nárok na dovolenou asi o půl. dne.

• 23. 8. 2007 21:32

Jiřka (neregistrovaný)

V nepřetržitém provoze je průměrná maximální týdenní pracovní doba 37,5 h, to znamená 7,5 h denně (průměrně). Musíte vzít počet týdnů v roce a vynásobit 37,5 h. To je počet hodin, které by ten pracovník měl v roce odpracovat. Tyto hodiny pak musíte rozházet do směn tak, aby byl dodržen odpočinek mezi dvěma směnami a odpočinek v 7 dnech po sobě jdoucích (podle zákoníku). A vyrovnávací období kdy se má počet odpracovaných hodin srovnat, je 26 týdnů (26 x 37,5). Mluvíme o čistém pracovním čase, takže pokud je v práci 12 h a mezi tím má půlhodinovou přestáku, je jeho čistý pracovní čas za směnu 11,5 h. Pouze tam, kde jsou odbory je to 52 týdnů. Jestliže jim připadne svátek na den, kdy nemají mít směnu, nemají ho placený. Jestliže jim připadne směna na svátek, musí ho odpracovat a za to dostane v jiný svůj pracovní den náhradní volno, placené průměrem. Ppodle komentáře k zákoníku by při plánování směn nemělo být už předem počítáno s přesčasovými směnami. Musíte vzít tolik pracovníků, aby Vám pracovní hodiny za rok pokryli. A přesčasovými hodinami by měly být ty hodiny předem neplánované (když dostanete větší zakázku, když někdo má dovolenou a je třeba práci za něho udělat atd.). Ale víme, jak to chodí - my např. nemůžeme sehnat kvalitní pracovníky (vlastně skoro nejsou lidi, všichni, kdo chtějí pracovat už někde pracují). Takže chápu, že už předem počítáte s přesčasy.
      Nárok na dovolenou se pak přepočítá takto: vezmete u konkrétního člověka počet plánovaných směn v celém roce (jen plán podle úvazku, ne směny přesčasové) a toto vynásobíte počtem týdnů dovolené a podělíte 52,14 (což je průměrný počet týdnů v roce). Vyjde Vám počet dní dovolené na celý rok pro toho pracovníka. Den dovolené si pak vybírá ve svých pracovních dnech (takže když má v týdnu 4 směny, vybral si za celý týden vlastně 4 dny ze svého nároku). Každý den dovolené je pak placen tolika hodinami, kolik měla činit směna v tom dni.

• 24. 8. 2007 10:48

Jarda (neregistrovaný)

1. považoval jsem to za nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu
      2. směna je 12 hodin + přestávka (5 dní práce + 5 dní volno)
      3. držím se 40 hodinové týdenní pracovní doby
      4. mám dva zaměstnance, třetí by se mi bohužel už nevyplatil
      5. pokud mají zaměstnanci volno, sloužím za ně já, event. pokud nemohu sjednám si náhradu na dohodu
      6. sami zaměstnanci trvají na této pracovní době - vyhovuje jim, že mají 5 dní volno v jednom kuse
      Nejbližší mi je výše uvedené srovnávací období 10 kalendářních týdnů (ten výpočet je mi nejvíce jasný).
      Vzhledem k tomu, že se vlastně předem ví, že budou přesčasy, tak si vybírají průběžně náhr. volno. Snažím se to tedy evidovat každý měsíc a to je problém. Právě proto abych zjistil kolik mají přesčasů za měsíc, tak jsem využíval tzv fond pracovní doby (červenec 20 prac. dní x 8 hod = 160 hodin, pracovník odpracuje pouze 14 směn po 12 hod. = 168 hod. a 8 hod. má přečas)
      Tak a teď mi třeba vynadejte hlavně když mi pomůžete.
      Hezký den a omlouvám se.

• 24. 8. 2007 13:38

Laďa (neregistrovaný)

Souhlasím, jenom upřesním, že vyrovnávací období činí nejvýše 26 týdnů, tzn. že může být kratší např. těch 10 týdnů v mém příkladu. 37,5 hod. týdně platí pro Silvii, u Jardy jsem pochopil, že nemají nepřetržitý provoz, ale jenom nerovnoměrný, chodí jen na ranní a tedy může být 40 hod. týdně.

• 24. 8. 2007 9:48

Jarda (neregistrovaný)

>
      >>Ještě pokračování:
      >>např v červenci - fond prac. doby 160 hodin
      >>1. pracovník - odpracoval 168 hodin a ještě měl 2
      >>dny
      >>náhr. volno - započítal jsem mu 8 hodin přesčas,
      >>které
      >>si vybere další měsíc
      >>2. pracovník - odpracoval 156 hodin a měl taky 2 dny
      >>náhr. volno - nemá žádný přesčas, ale chybějí mu 4
      >>hodiny
      >>Takto to počítám každý měsíc.
      >
      >Já to s dovolenou myslel tak, že pokud bude sloužit
      >jeden z nich 10 dnů v kuse (druhý bude mít dovolenou),
      >tak porušujete ZP ohledně nepřetržitého odpočinku v
      >týdnu. Oni nezastupuji jeden druhého v době dovolené ani když mají náhr. volno. V době jejich dovolené sloužím já, nebo si sjednám náhradu na dohodu.

>v červenci nebyl fond pracovní doby 160 hodin. Tento
      >termín neexistuje, existuje pracovní doba za týden. Tu
      >mají 40 hodin. Ano, ano již se to tady psalo. Jsem trochu zabedněný a hlavně to stále nechápu.
      např červenec - 1. zaměstnanec:
      1.-5. = 60 hodin
      6.-10. 0 hodin
      11.-15 = 60 hodin
      16.-20. = 0 hodin
      21.-25. = 60 hodin
      26.-30. = 0 hodin
      31. = 12 hodin
      celkem 192 hodin - 16 směn
      2. zaměstnanec má odpracovaných 180 hodin - 15 směn
      V dalším měsíci si vybírají náhr. volno a já musím stanovit kolik hodin to je, no a tak se držím nesprávného termínu fond pracovní doby.
      Kolik by tedy měli přesčasů za červenec?

Pořád opakuji, řešte to alespoň v délce
      >3 měsíců, potom jim vychází 43 směn každé čtvrtletí.
      >Co bude nad 43 směn za 3 měsíce je teprve přesčas.

• 24. 8. 2007 11:19

Jardo, jak jsem nad tím přemýšlel, tak to asi klidně dělejte dál jak to děláte. (Uvidíme, zda bude mít někdo jiný názor). Pokud s tímto způsobem zaměstnanci souhlasí a vy berete hodiny v každém měsíci z osmičkového režimu, tak se nic až tak hrozného neděje. Dokonce Vašich 160 hodin v červenci bylo pro ně ještě výhodnější. Dovolenou máte spočítanou správně, tak co.

Pokud bychom to měli udělat puritánsky, tak jsem spočetl, že na červenec připadlo 4,428 týdne (4 celé týdny a 3 dny). Potom pracovní doba v tomto měsíci je 177 hodin, takže ten první měl 15 hodin a druhý 3 hodiny přesčasu. Ale každý měl jeden svátek, takže buď 12 hodin příplatek nebo 12 hodin náhradního volna navíc.

Když byste takhle sčítal týdny za každý měsíc do konce roku, tak Vám vyjde součet taky těch 52,14 týdnů.

Uvidíme, zda budou nějaké reakce. :-)

• 24. 8. 2007 11:31

Jarda (neregistrovaný)

Za svátky, soboty a neděle jim platím příplatek, náhr. volno si berou pouze za ty přečasy. Moc děkuji za vaši trpělivost

• 24. 8. 2007 16:27

Laďa (neregistrovaný)

Ano počet celkových odprac. hodin za rok by souhlasil. Problém může vzniknout při delších překážkách v práci (nemoc, dovolená), protože pokud byste psal tyto překážky přesně podle toho cyklu 5 + 5 tak by za delší období období vycházelo více zameškaných směn než by mělo. Musel byste pak nějak krátit i tyto překážky abyste se dostal na správný počet směn případně hodin.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).