Re: Jak se řeší zahraniční faktury?
>Jak se prosím řeší zahraniční faktury?
>
>Nafakturoval jsem 8800 Kč, ale na účet mi přišlo 8680
>Kč, tedy o 120 Kč méně, protože zahraniční odběratel
>buď špatně přepočítal kurz nebo banka převáděla v
>nevýhodném kurzu.
>
>1. Do daňové evidence si zapíšu částku uvedenou na
>faktuře, nebo částku uvedenou na výpisu z účtu?
>******* SKUTEČNĚ PŘIJATOU-DLE VÝPISU*******
>2. Další problém: když chodí peníze ze zahraničí,
>neuvádí se variabilní symbol. Jakým způsobem položku na
>výpise z účtu spáruji s fakturou?
>
*********OBECNĚ-VYHLEDÁTE SI Č.F. VE SVÉ EVIDENCI A ZAZNAČÍTE SI, ŽE BYLA CELÁ UHRAZENA nevím, jaký SW používáte a co Vám dovolí a V.S. RUČNĚ DOPÍŠETE NA BANK.VÝPIS*************
>3. Část služby jsem řešil subdodavatelsky - já už jsem
>subdodavateli jeho podíl převedl, můj zisk je ale
>teďka o 120 Kč nižší, než jsem původně počítal.
>
>Pochopitelně nebudu odběratele otravovat kvůli 120 Kč,
>které mi podle faktury náleží, ale jak se toto řeší,
>aby k tomu příště nedošlo a nepřišel jsem o své peníze?
*********I KDYŽ SI NECHÁTE ZAPLATI HOTOVĚ, PŘI SMĚNĚ BUDETE ZASE OBRÁN O POPLATEK. I KDYŽ VÁM PŘIJDE PŘESNÁ ČÁSTKA PODLE FAKTURY NA ÚČET, TAK STEJNĚ BUDETE PLATIT BANK.POPLATKY. NEBO S TÍM HOLT PŘI PLATBĚ V CIZÍ MĚNĚ MUSÍTE POČÍTAT PŘI KALKULACI***********
Zuzik
>*********OBECNĚ-VYHLEDÁTE SI Č.F. VE SVÉ EVIDENCI A
>ZAZNAČÍTE SI, ŽE BYLA CELÁ UHRAZENA nevím, jaký SW
>používáte a co Vám dovolí a V.S. RUČNĚ DOPÍŠETE NA
>BANK.VÝPIS*************
Na evidenci nepoužívám SW, používám sešit z papírnictví :-)
Papírové výpisy z účtu nemám, jen ty internetové - maximálně si je můžu vytisknout.
>*********I KDYŽ SI NECHÁTE ZAPLATI HOTOVĚ, PŘI SMĚNĚ
>BUDETE ZASE OBRÁN O POPLATEK. I KDYŽ VÁM PŘIJDE PŘESNÁ
>ČÁSTKA PODLE FAKTURY NA ÚČET, TAK STEJNĚ BUDETE PLATIT
>BANK.POPLATKY. NEBO S TÍM HOLT PŘI PLATBĚ V CIZÍ MĚNĚ
>MUSÍTE POČÍTAT PŘI KALKULACI***********
OK, oželím. Šlo mi zejména o to, kolik budu danit - zda částku uvedenou na faktuře, nebo částku, která mi reálně přijde na bankovní účet.
Jen malá poznámečka. Ty výpisy si tiskněte a schovávejte do evidence. Po určité době se ke starším již v int.bance nedostanete. Zuzik
Abych to tedy shrnul:
*daním částku, která přijde na bankovní účet a je uvedena v bankovním výpisu?*
- tuto částku z bankovního výpisu si zapíšu do řádku v mé Evidenci?
- budu mít v sešitu tedy o sloupeček víc: jeden sloupec Fakturovaná částka, jeden sloupec Přijatá částka (tento sloupec sečtu a zdaním)
(bez ohledu na to, že na faktuře je úplně jiná částka - ať už nižší, nebo vyšší)
V daňové evidenci budete mít pouze zapsán pouze skutečný peněžní daňový příjem nebo skutečný peněžní daňový výdej, popř. jiné skutečné peněžní pohyby. Dříve se tomu říkalo peněžní deník. Podle ní pak vysčítáte daňové příjmy a daňové náklady, které pak uvádíte do daň.přiznání.
V pomocné knize ( např. kniha vydaných a přijatých faktur) si vedete pouze evidenci závazků a pohledávek (a ostatního majetku) a jen si značíte, že byly uhrazeny. Tyto knihy jsou pouze evidenční.
Popsala jsem Vám to velmi zjednodušeně. Snad Vám to bude stačit
Zuzik
Velice děkuji. Přiznám se, že z toho nechápu nic, myslel jsem, že na účetnictví stačí jen obyčejný sešit, píše se to na JakPodnikat.cz.
Asi je už čas si vyhledat externí účetní, stále s v těhle věcech jen motám a ztrácím zbytečně čas vyhledáváním informací.
Ještě jednou děkuji za Váš čas a trpělivost.
>
>V daňové evidenci budete mít pouze zapsán pouze
>skutečný peněžní daňový příjem nebo skutečný peněžní daňový
>výdej, popř. jiné skutečné peněžní pohyby. Dříve se
>tomu říkalo peněžní deník. Podle ní pak vysčítáte daňové
>příjmy a daňové náklady, které pak uvádíte do
>daň.přiznání.
>
>V pomocné knize ( např. kniha vydaných a přijatých
>faktur) si vedete pouze evidenci závazků a pohledávek (a
>ostatního majetku) a jen si značíte, že byly uhrazeny.
>Tyto knihy jsou pouze evidenční.
>
>Popsala jsem Vám to velmi zjednodušeně. Snad Vám to
>bude stačit
>Zuzik
>
Pokud to nemáte moc komlikované, tak si nechejte od nějakého známého poradit. Když pochopíte systém, tak je to pak furt na jedno brdo.
Pokud to máte složitější nebo se necítíte, tak se Vám určitě vyplatí obrátit se na účtaře. Budete to mít sice za peníze, ale bez starostí a můžete se věnovat obchodování.
Hezký den. Zuzik
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 8. 2007 11:53
Jak se prosím řeší zahraniční faktury?
Nafakturoval jsem 8800 Kč, ale na účet mi přišlo 8680 Kč, tedy o 120 Kč méně, protože zahraniční odběratel buď špatně přepočítal kurz nebo banka převáděla v nevýhodném kurzu.
1. Do daňové evidence si zapíšu částku uvedenou na faktuře, nebo částku uvedenou na výpisu z účtu?
2. Další problém: když chodí peníze ze zahraničí, neuvádí se variabilní symbol. Jakým způsobem položku na výpise z účtu spáruji s fakturou?
3. Část služby jsem řešil subdodavatelsky - já už jsem subdodavateli jeho podíl převedl, můj zisk je ale teďka o 120 Kč nižší, než jsem původně počítal.
Pochopitelně nebudu odběratele otravovat kvůli 120 Kč, které mi podle faktury náleží, ale jak se toto řeší, aby k tomu příště nedošlo a nepřišel jsem o své peníze?