Re: Má babička právo vídat svého vnuka?
Zákonné právo nemá - do té doby, než jí ho přiřkne soud, který může kdokoliv iniciovat a jako důvod si zvolit např. ohrožení emocionální stability dítěte - to je z praxe.
Výsledek záleží na důvodech. Pokud je to opravdu nezištné, může to být prospěšné pro vás, pro dítě i pro tchýni. Pak nezáleží na tom, jaký máte s tchýní vztah - děláte to pro své dítě, ne pro ni. Pokud chce jen prudit a dělat naschvály, tak holt bojovat.
Ale to je spíš obecné a do budoucnosti - ve 14 měsících asi styk s babičkou na dítě takový zásadní vliv nemá.
Ve 14 měsících asi ne. Jde spíš o to vyřešit to do budoucna. A to by si měla rozhodnout v prvé řadě Tvá dcera.
Zuzik
Nojo.
Beru zpátky všechny ty svoje popleteniny.
Jen obecně :
žádný soud nemůže rozhodnout lidsky správně. Život jde dopředu a nikdo nemůže vědět co bude za pár let. S odstupem času se na tuto situaci bude každý z účastníků dívat určitě jinak ež ji bere dnes.
Závěr: neberte vnukům babičky ( leda by to byla nějaká magorie ochlastaná), dítě odroste a samo pozná, s kým chce být. Děti nejsou hloupé, někdy mají víc rozumu než my, dospěláci.
Zdravím Vás a přeji všem moc hezký pohodový víkend. Zuzik-babička čekatelka.
Taky mi vzali babičku i mamku. Bylo mi necelých 12 let. Dnes je mi 31 a stále na ně myslím, bohužel jsou už obě "V pánu" a mi zbyli děti, manžel, odměřená rodina. Na babičku i mamku myslím velmi často, jestli ne denně, když vidím své děti (je zde podoba i v chování) a nikdy svému otci neodpustím, že mi zakázal styky s lidma, které jsem měla jako dítě nejraději. Dostala jsem tímto ponaučení i do své výchovy "Nikdy nezakazovat něco, nač nemám jako rodič právo", neb na tento zákaz já právo nemám. To si určí dítě samo.
Přeji krásné dny, plné sluníčka nejen venku, ale i na duších.
Já myslím, že tohle se musí řešit případ od případu. Pokud se v té rodině něco stalo, kdy se babička s dcerou popř. snachou, synem z nějakého důvodu nestýkají, těžko bude chtít dcera, aby babička vídala vnuka. Ne vždy jsou babičky hodné. Pokud ale ten vnuk doroste do věku, kdy aspoň trochu pochopí, že babička žije, ale nejezdí k nim, ať je jakýkoliv důvod, má právo ji vidět, pokud to bude chtít a matka by mu v žádném případě neměla bránit a on by si pak měl rozhodnout sám, jestli se s ní bude stýkat.
No to je sice pěkné, ale pokud není otec zapsaný v rodném listu = nepodílí se na výchově a neplatí, tak návštěvy jeho matky dost dobře nechápu. Moje dítě sice má otce v rodném listu ale to je tak asi všechno. Ještě potomka ani neviděl a za 15 let přišlo celkem 138 Kč jako výživné. Jistě chápete že případná návštěva jeho matky by bylo velmi rychlá.
OT: Má babička právo vídat svého vnuka?
Takže, ať si to maminka pořádně probere - z teorie mohu říct, že bych se o vnuka rvala jako lev,.... být ale v kůži matky, rvala bych se o dítě jako lev - nekompromisně, ale vždycky s ohledem na dítě a na to, co život přináší.......PS pokud se jedná o prototyp báby, která se prezentovala v pořadu ČT1 Návraty pošty pro tebe, tak radím, raději se přestěhovat a nikde nenechávat kontaktní adresu.... hlavně klid a emoce do špajzu, než uděláte nějaké "trvalé" rozhodnutí....-:)))))))))
*** Tak to určitě nedělala :-) Ale pokud matka necítí zodpovědnost za nezodpovědné chování svého syna (neplatit na vlastní dítě), jak může chtít brát užitky z "babičkovství"? Pokud tu zodpovědnost cítí a chce pomoct jak vnukovi tak jeho matce, pak bych jim určitě kontakt neupírala. ***
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 8. 2007 22:18
Dobrý večer.Zajímá mě,jestli má babička (moje tchýně) právo vídat svého 14 měsíčního vnuka a popřípadě jak často?Ještě podotýkám,že otec mého syna není uveden v rodném listě a já si nepřeji,aby se tchýně s mým synem stýkala.Děkuji mockrát za odpověď.