Výpověď

• (neregistrovaný)

24. 8. 2007 6:35

Zaměstnavatel na mě požadoval abych podepsala výpověď dohodou při prováděných org. změnách.Neměla jsem čas na rozmyšlenou a chtěla jsem výpověď. Tu jsem obdržela(ZP §,52pís.c).Prosím jaký je v tom rozdíl?Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 8. 2007 7:11

abc (neregistrovaný)

Re: výpověď
      Výpověď dohodou je právní nesmysl, bylo to tady už mockrát. Buď je dohoda nebo výpověď. Skončení z důvodu nadbytečnosti lze výpovědí i dohodou ze stejného důvodu. Při dohodě může být skončení bez výpovědní lhůty při zachování odstupného.

• 24. 8. 2007 7:42

beta (neregistrovaný)

dohoda sama o sobě může být dohodou, to znamená bez odstupného anebo - a to bude pravděpodobně váš případ - vám zaměstnavatel dal výpověď z důvodu nadbytečnosti, pak byste měla 2měsíční výpovědní lhůtu a nárok na 3násobek odstupného, anebo se může s vámi d o h o d n o u t a uzavřít dohodu o rozvázání PP v souvislosti s § 52 c) s ukončením např. ihned, to znamená, že sice dostanete 3 násobek odstupného, ale zaměstnavatel ušetří za 2 měsíce vaší výpovědní doby, které by vám musel platit průměrem, protože pro vás nemá práci (překážky na straně zaměstnavatele). Ale když už jste podepsala dohodu v souvislosti s 52 c), už to neřešte, na jednu stranu můžete být ráda (zní to hrozně, já vím), že dostanete odstupné, jsou zaměstnavatelé, kteří odstupné ani nedají.

• 24. 8. 2007 10:22

xy (neregistrovaný)

důležité je, že jste neztratila hlavu a máte podepsáno, že máte výpověď podle § 52 c (mohlo by být i písmeno a -c) - to je velice důležité - to Vám ze zákona náleží nejméně 3 měsíční odstupné /pokud byste podepsala, kde není uvedený paragraf nebo jiný než § 52c, potom byste na odstupné neměla ze zákona nárok/

• 24. 8. 2007 16:00

Laďa (neregistrovaný)

Já to pochopil, že dohodu nepodepsala a nechala si dát výpověď. Rozdíl je skutečně jen v té výpovědní době. Odstupné 3 měsíce náleží v obou případech, pokud jsou v dohodě uvedeny organizační důvody. V dohodě může být skončení prac. poměru dohodnuto kdykoliv dříve, než podle výpovědi, při které začíná výpovědní doba běžet od následujícího měsíce, po měsíci v němž jste obdržela výpověď a trvá 2 měsíce. Pokud by zaměstnavatel během výpovědní doby už neměl pro vás práci, náleží náhrada ve výší průměru za celou výpovědní dobu.

• 26. 8. 2007 12:49

beta (neregistrovaný)

jasný, laďo, vy jste to na rozdíl ode mě pochopil správně :-c
      paní Jarmilo,moje odpověď platí jen k .. když už jste podepsala - od tohohle už ji nečtete :) omlouvám se, pokud jsem vás zmátla

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).