Re: časově rozlišené úroky prosím
Děkuji za odpověď. Chápu, že neuhrazený zbytek půjčky půjde nedaňově, ale prosím na základě čeho i ty úroky, které nejsou vyfakturované? A z těch úroků půjde nedaňově jenom ten zbytek dopočítaný za letošní rok, když za ty předchozí roky jsem je měla ve zdanitelných výnosech?
Re: časově rozlišené úroky prosím
Není podstatné, že nejsou vyfakturované. Povinnost o nich účtovat a tím pádem i zdanit vyplývá ze smlouvy. Mají tedy charakter stejný jako kterákoliv pohledávka. A Vy tu pohledávku odepíšete = tedy daňově neuznaný náklad. Je samozřejmě otázkou, ve kterém okamžiku ji odepíšete. To musíte odvodit ze znění nové dohody.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 8. 2007 14:57
Máme smlouvu o půjčce s tím, že po zaplacení vyúčtujeme ještě úroky. Dlužník však splácel velmi špatně, splácení se protáhlo na roky a já jsem každý rok počítala úrok a dávala jsem ho do zdanitelných výnosů přes účet Příjmy příštích období (385).
Teď se podepsala nová dohoda, dle které dlužník nedoplatí ani celou částku půjčky, natožpak úroky.
Můžete mi někdo poradit, co se s těmi úroky teď daňově a účetně udělá?
Předem moc děkuji.