Časově rozlišené úroky prosím

• (neregistrovaný)

24. 8. 2007 14:57

Máme smlouvu o půjčce s tím, že po zaplacení vyúčtujeme ještě úroky. Dlužník však splácel velmi špatně, splácení se protáhlo na roky a já jsem každý rok počítala úrok a dávala jsem ho do zdanitelných výnosů přes účet Příjmy příštích období (385).

Teď se podepsala nová dohoda, dle které dlužník nedoplatí ani celou částku půjčky, natožpak úroky.

Můžete mi někdo poradit, co se s těmi úroky teď daňově a účetně udělá?

Předem moc děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2007 19:18

M.Hříbal (neregistrovaný)

Re: časově rozlišené úroky prosím
      Jak ta část neuhrazené půjčky, tak ty neuhrazené úroky odepíšete do nákladů a to jako náklady daňově neuznatelné.

• 28. 8. 2007 10:50

zdv (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď. Chápu, že neuhrazený zbytek půjčky půjde nedaňově, ale prosím na základě čeho i ty úroky, které nejsou vyfakturované? A z těch úroků půjde nedaňově jenom ten zbytek dopočítaný za letošní rok, když za ty předchozí roky jsem je měla ve zdanitelných výnosech?

• 28. 8. 2007 21:10

M.Hříbal (neregistrovaný)

Není podstatné, že nejsou vyfakturované. Povinnost o nich účtovat a tím pádem i zdanit vyplývá ze smlouvy. Mají tedy charakter stejný jako kterákoliv pohledávka. A Vy tu pohledávku odepíšete = tedy daňově neuznaný náklad. Je samozřejmě otázkou, ve kterém okamžiku ji odepíšete. To musíte odvodit ze znění nové dohody.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).