Re: Šéf mě vyrazí-špatně účtované náhrad
Můžete si zvolit jak budete účtovat-podle zákona nebo podle dokladů.
>>>>Ahoj,stala se mi nemilá věc.Jsme malé s.r.o. a nemáme
>>>>vnitrop.směrnice.Na školení jsem se dozvěděla,že u
>>>>náhrad za km soukromých vozidel mohu účtovat podle
>>>>přiložené ho dokladu o nákupu.Já jsem ceny účtovala
>>>>podle
>>>>zákona.Tak jako v minulé firmě,ale tam to bylo
>>>>vnitrop.směrnicí určeno.Až se to dozví a to bude
>>>>brzy-má
>>>>nastoupit další účetní-moje budoucí
>>>>šéfka,poletím.Existuje
>>>>pro mě nějaká milost?Uvěřitelná výmluva
>>>>proč?Nespím.Jitka
>>>
>>>nějak jsem nepochopil, proč by vás měl vyrazit. být
>>>váma, spím klidně:-))
>>
>>já jsem účtovala pouze předepsané sazby a ne více
>>podle dokladů o nákupu.Jsou jen tři společníci a
>>současně
>>zaměstnanci.tak nebudou rádi,že přišli o tolik peněz
ale podle dokladů je to určitě víc a o to jde.Vyplatili by si tak více,kdybych jim řekla a tuhle možnost jim navrhla.což jsem neudělala a jsem za účetnictví odpovědná,samozřejmě jim.je to dost velká chyba a teď nevím.kdybych najednou začala po nich chtít doklady od benzínu a požila cenu bude to nápadné.1.10. nastoupí účetní s vyšší kvalifikací a jí to neujde 100%.jsem nezaměstnaná
>>a
>>tím mohli mít nižší daně
>Můžete si zvolit jak budete účtovat-podle zákona nebo
>podle dokladů.
Na Vašem místě jsem naprosto v klidu a to:
V Cestovním příkazu musí být před začátkem cesty uvedeno za jakých podmínek se cesta uskuteční - bude-li poskytnuta záloha nebo ne, v jaké výši, jaké náhrady a v jaké výši budou proplaceny atd. To není věc účetní, ale zaměstavatele a zaměstnance. Ze zákona plynou jasná pravidla pro zaměstnance i zaměstnavatele, Vy pouze zaúčtujete to co Vám předloží. Jestliže si zaměstnanec v cesťáku napíše, že ujel např. z Prahy do Brna 500 km a zaměstnavatel to ve vyúčtování odsouhlasí, je to opět pouze věc zaměstnavatele, aby v případě dań. kontroly nějak prokázal oprávněnost náhrady (když Praha-Brno je 200km) a né Vás jako účetní. A je úplně jedno, zda jsou majitelé (společníci) zároveň jednatelé a zároveň zaměstnanci.
V každém případě firma v zastoupení svých jednatelů má určité povinnosti, které nemůže podle nálady hodit na účetní!
Děkuju,to mě částečně uklidnilo,ale pořád jde o to,že já jsem měla upozornit,že je možnost dané výplaty náhrad ještě navýšit,aby si přišli k penězům.Všichni známe,že.Šéfici zákonům-teda okolo účta nerozumí,to je na mě.Správně jsem měla jít a říct,že mi mají přinést ty doklady od benzínu a to jsem neudělala.Proto mám stres.Je mi jasné,že by mi měli dát podklady,atd.,ale to by museli zákon znát.Od toho jsem tu já.No a jsem to pos...Jituš
Re: OT pro Jitku
Jitko, kde není žalobce, tam není soudce. Zákon povoluje cestovní náhrady vyplácet tak, jak jste uvedla Vy, cenou za PHM dle vyhlášky. Jen tak, mezi námi, je to pro Vás určitě jednodušší, ne ?
Nic Vám nebrání jim navrhnout ( pro ně osobně) finančně lepší alternativu , ať si vyberou a od dalšího úč.období na ni najet. Doporučuji Vám, abyste zpracovala vnitřní předpis, který podepíše statutární orgán a Vy si pojedete podle něj a nikdo na Vás nebude mít. Hlavně buďte v klidu.
Zuzik
--ale ten rozdíl přece nemůže být tak velký, ne?... a nic jste neporušila...
jsou horší chyby, jakože vypracujete tabulku jak prase, kde jsou náhrady na km za soukromé auto, a díety v kč a v Eur, a zapomenete proúčtovat ty náhrady za soukromé km do nákladů.. to se mi stalo...
tak ? a co te´d s tím? je to za rok 2006, dodatečné přiznání?? nebo to nechat, jako rezervu pro případnou kontrolu z FU?
zatím jsem doúčtovala jako závazek ke společníkovi v roce 2007, ovšem jako nedańový....
Blanka
ze zákona ano, ale za svou práci je snad odpovědný každý, i účetní za to účetnictví. je za něj placená, ne?
ale jitka žádnou chybu neudělala, pár korun společníky nezabije (podle kraje a cen benzínu je různý rozdíl v náhradách, ale jistě nejsou takoví chudáci aby to neunesli) a pokud ji vyhodí za takovou blbinu, tak není co stát o takové zaměstnavatele.
Tak vám děkuji za útěchu a hlavně argumentaci pro šéfiky.To jsem hlavně potřebovala,abych blbě neblekotala,proč jsem použila "jen" průměry až na to nová poukáže.Možná jsem fakt hysterka.Děkuju všem za názory.Jste opravdu skvělí,kromě odborných rad i abych se nezcvokla.Je mi fakt líp.Jitka
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 8. 2007 17:40
Ahoj,stala se mi nemilá věc.Jsme malé s.r.o. a nemáme vnitrop.směrnice.Na školení jsem se dozvěděla,že u náhrad za km soukromých vozidel mohu účtovat podle přiložené ho dokladu o nákupu.Já jsem ceny účtovala podle zákona.Tak jako v minulé firmě,ale tam to bylo vnitrop.směrnicí určeno.Až se to dozví a to bude brzy-má nastoupit další účetní-moje budoucí šéfka,poletím.Existuje pro mě nějaká milost?Uvěřitelná výmluva proč?Nespím.Jitka