Re: kurzové rozdíly
Záleží jakou smáte směrnici, pokud máte ale stanovený pevný měsíční kurz už bych denním nic nepřepočítala. Je to jednodušší mít pevný kurz z hlediska DPH a účetnictví.
Pokud jsou faktury uhrazeny a spočítán kurzový rozdíl z nich, je to konečné. Přepočet se provádí pouze z neuhrazených.
Kurzový rozdíl mít budete, protože banka bude mít jiný kurz. Jde o to že české standardy mají jiný pravidla na kursový rozdíly než zákon o DPH. Tím, že si stanovíte pevný kurz, sjednotíte si pravidla a zjednodušíte si to.
Tak teď nevím.Vystavená faktura je 100EUR a na účet mi přijde 100EUR.Pokud se to stane v jednom měsíci a mám pevný kurz,tak i na faktuře i došlou platbu přepočítám stejným pevným kurzem a tím se stane,že rozdíl žádný nebude.Je to tak???Rozdíl by byl pokud bych neměla EURO účet,pak by vždy vznikal rozdíl.Omlouvám se,ale možná jsem Vás jen špatně pochopila,proto se ptám znova.Dana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 8. 2007 20:09
Dělám to správně?Nakupujeme i prodáváme do zahraničí,jedná se o eura.Zaúčtovávám pevným kurzem a při platbě přepočítávám denním kurzem ČND a následně účtuji kurzový rozdíl:zisk / ztráta.
K 31.12.přepočítávám jen neuhrazené závazky a pohledávky a vyčíslím opět u těchto zisk nebo ztrátu.S tím co bylo během roku uhrazeno již nemusím nic dělat?Je to tak?
Děkuji všem za odpověď.Dana