Re: podpora v nezam.
to jsem zkusila,ale nedokázali mi to říct. Prý záleží, co jim potvrdí OSSZ, ale jinak prostě nevěděli
§ 52 Zákona o zaměstnanosti uvádí, že v případě, že poslední výdělečná činnost před podáním žádosti o podporu v nezaměstnanosti nezakládala povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění, stanoví se podpora podle posledního zaměstnání, nebo jiné výdělečné činnosti, která zakládala povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění.
Tzn., že bude zřejmě skutečně záležet na tom, co vám OSSZ potvrdí, pokud jste zatím žádné pojistné jako OSVČ neplatila, tak potvrdí asi nulu a v tom případě by se podpora stanovila podle příjmu z minulého zaměstnání jak jsem vyrozuměl z § 52. Uvidíte podle toho, co vám potvrdí OSSZ. Jinak vidím, že jste využila téměř optimálně podmínek, tj. nevyčerpala úplně 6 měsíců podpory a splnila přesně 3 měsíce jako OSVČ, které vám zabezpečují pobírání podpory znova v plné délce 6 měsíců.
Teď jsem si všiml, že se případ netýká vás osobně, ale někoho jiného. Jen jsem chtěl ještě doplnit, že je možné, že byla OSSZ placena nějaká záloha nebo minimum, v tom případě je také možné, že OSSZ uvede nějaký minimální vyměřovací základ, z kterého by UP vypočítal podporu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 8. 2007 8:45
Prosím o odpověď, když byl člověk do 31.12.2006 zaměstnaný, od 1.1.2007 byl veden v evidenci na úřadu práce a bral podporu - do 8.5.2007. od 1.6.2007 byl OSVČ. Teď chce přerušit živnost od 1.9.2007 a nahlásit se znovu na úřad práce. V zákoně jsem vyčetla, že snad by měl mít nárok na podporu, dokonce po celých šest měsíců, ale potřebovala bych vědět, z čeho se mu bude počítat, když daňové přiznání vlastně ještě nepodával. Bude výpočet proveden podle příjmu od minulého zaměstnavatele? Přestože mezi tím byl OSVČ?
Díky moc