Dovolená a starobní důchodce

• (neregistrovaný)

27. 8. 2007 11:30

Zaměstnáváme starobního důchodce-vrátný.za měsíc odpracuje cca
    6-10 směn. Dovolenou jsem mu počítala dle odprac.dní.Ale od začátku roku už má celkem 66 prac.dnů - má tedy nárok na plnou dovolenou (4 týdny) nebo to mám stále počítat dle odprac.směn?
    Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2007 11:37

Jiřka (neregistrovaný)

Re: dovolená a starobní důchodce
      Počet dní dovolené, na které bude mít nárok při odpracování celého roku, vypočítáte takto: počet jeho plánovaných směn v celém roce (jen plánované, ne přesčasové) x počet týdnů dovolené ve firmě (4 nebo 5) : 52,14 (průměrný počet týdnů v roce). Vyjde Vám počet dní dovolené (např. 10). Dovolenou si pak bude brát ve svých pracovních dnech, např. v týdnu měl mít 2 směny a bude celý týden doma, to zanmená, že si vybral 2 dny dovolené. Den dovolené mu bude zaplacen tolika hodinami, kolik hodin v tom dni měla činit jeho směna.

• 27. 8. 2007 14:54

Laďa (neregistrovaný)

Jestliže si v uvedeném příkladu zaměstnanec vybírá celý jeden týden dovolené, přísluší mu tolik pracovních dnů dovolené, kolik jich v celoročním průměru připadne na dobu jednoho týdne dovolené. Tzn. např. činí-li nárok dovolené 4 týdny a celoroční přepočítaný nárok např. těch 10 dnů, činí průměr 2,5 dne na týden. Tento zaměstnanec si vybere 2,5 dne dovolené a ty dostane i zaplaceny.

• 28. 8. 2007 11:54

Jiřka (neregistrovaný)

Ale on si přece nevybírá nějaký nekonkrétní týden. Myslela jsem to tak, že když má mít směnu např. dnes a ve čtvrtek a pak až příští týden, tak si prostě vybere tyto dva dny jako dovolenou a přitom vlastně bude celý týden doma. Dovolenou zkrátka vybírá ve svých pracovních dnech.

• 28. 8. 2007 12:24

Laďa (neregistrovaný)

Ano, rozumím vám, zní to logicky a myslím, že se tak většinou v praxi postupuje. Ovšem správně podle nového ZP se má postupovat tak, jak jsem popsal, řeší to ZP § 213 odst.4. Myslím, že účelem tohoto ustanovení bylo dosáhnout toho, aby zaměstnanec např. v období, kdyby měl naplánovanou jednu směnu v týdnu a vybral si celé 4 týdny dovolené, tak by vyčerpal v našem případě 4 x 2,5 tedy celý celoroční nárok. Podle vašeho postupu by vyčerpal za tyto 4 týdny jen 4 dny dovolené, a mohl by tedy čerpat ještě 6 týdnů dovolené, pokud by nadále trvalo období 1 plánované směny na týden. Naopak např. v období plánovaných 5 směn v týdnu, by zase vyčerpal za 4 týdny 4 x 2,5 tedy celoroční nárok, podle vašeho postupu by celoroční nárok 10 dnů vyčerpal už za 2 týdny. (období 1 směny a 5 směn týdně jsem měl na mysli rozpis směn stále u jednoho zaměstnance s rozdílnou potřebou práce v průběhu roku s průměrem 2,5 směn na týden).

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).