Re: Povinnost vlastníka pozemku
Máte sjednáno věcné břemeno? definice umožnění přístupu asi nenajdete. Ale když jsem se ptala na městském úřadu, jak by měla být široká přístupová cesta - tak jsem dostala odpověď, že to nikde není stanoveno, a tím že je k přístupu vymezena např. pouze cestička pro pěší přístup je už splněna podmínka přístupu. Už to bylo i v televizi mnohokrát řešeno - např.,že si na cestě majitelé udělali bránu - a při každém vstupu soused na pozemek majitele musel požádat o otevření brány atd.atd. I toto se může považovat za umožnění přístupu na pozemek. ???
Re: Povinnost vlastníka pozemku
Vezmeme-li to ad absurdum, nemusíte jim přístup umožnit vůbec; pokud se oni obrátí na soud (což lze očekávat), zřídí jim soud věcné břemeno přístupu a v rozhodnutí soudu bude i rozsah věcného břemene. Co tak zkusit se dohodnout ? Pozemek je Váš a nic není zadarmo. Doporučuji zřídit věcné břemeno smluvně. Šířku přístupu podle toho, zda tam budou jen chodit, nebo i jezdit autem, četnost přístupů bych neřešil, údržba přístupu nechť je jejich starostí, přístup i pro rodinné příslušníky a návštěvy. Věcné břemeno vložit do katastru, k tomu je kromě smlouvy nutný i geometrický plán se zakreslením přístupu. Zahrádku/záhony apod. lze vyřešit nájemní smlouvou (na část pozemku).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 8. 2007 13:32
Dobrý den,prosím o radu, jaké povinnosti pro nás vyplývají,když jsme vlastníkem přilehlého pozemku chaty sousedů.Chata stojí pouze na vlastním pozemku,jež jsou majitelé sousedi,ale okolní pozemek je v našem vlastnictví. Přístupová cesta do chaty je jim umožněna. Jak musím být široká, co jim musíme umožnit? Jak postupovat v případě jejich porušení vstupem na náš pozemek? Předem velmi děkuji za radu případně za odkaz na Občanský zákoník - zde jsem, ale bohužel jednoznačnou odpověď nenašla.