DPP - můžu zaměstnat sám sebe?

• (neregistrovaný)

27. 8. 2007 15:47

Mám ŽL, kamarádka cizinka pro mě překládá. Nemůžu jí zaměstnat na DPP, protože má jen studijní vízum. Živnostenský list si také nemůže kvůli studijnímu vízu pořídit - musela by mít asi 200 tisíc, aby jí cizinecká policie udělila povolení.

Navíc je studentka, co jsme zjišťovali, tak je to moc komplikované.

Můžu jí vyplácet bokem, což nechci, protože z toho pak musím platit daně, SP a ZP já. Nebo bych jí musel dát dost malou částku, a to už by se jí zase nevyplatilo.

Nejde o velké částky, jen asi 5.000 Kč měsíčně.

Existuje nějaké legální řešení?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2007 16:36

DPP (neregistrovaný)

Re: DPP - můžu zaměstnat sám sebe?
      "brigádník - cizinec mimo zemí EU studující v ČR - dle platných zákonů můžeme zaměstnat bez povolení cizince mimo zemí EU studujícího v ČR některou ze škol, akreditovaných Ministerstvem školství ČR. A to pouze v případě, že má platné potvrzení o studiu. Jeho práce je ovšem limitována - může trvat max. 7 dní po sobě jdoucích a celkem ročně max. 30 dní u všech zaměstnavatelů na území ČR. Zaměstnavatel musí vždy písemně všechny tyto občany ohlašovat na našich Úřadech práce v místě výkonu práce. Při nedodržení podmínek jde o nelegální zaměstnávání, je udělena pokuta zaměstnavateli i cizinci a ten je většinou navíc ještě vyhoštěn."

Lze tedy po dobu 30 dní ročně. Je to nepraktické, avšak legální. Děkuji.

• 28. 8. 2007 7:17

JG (neregistrovaný)

Re: DPP - můžu zaměstnat sám sebe?
      Napište to na nějakého českého kamaráda.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).