Smlouva o obchodním zastoupení

• (neregistrovaný)

30. 1. 2011 18:25

Hezký den,
    obracím se na vás s prosbou o radu. Na začátku ledna jsem podepsala smlouvu o obchodním zastoupení, protože jsem nutně potřebovala peníze. Vyhledávám klienty a podepisuji s nimi smlouvy.  Ve smlouvě je odstavec kde se zavazuji chodit každý den do práce od 8 do 17 hod. Zaměstnavatel mě posílá pracovat do různých měst, denně třeba projezdím na jízdenkách i 300Kč, což je pro mně teď moc peněz. A vzhledem k tomu že už nemám ani na to jízdné, mi zaměstnavatel vyhrožuje že nedostanu provize a že pokud nepřijdu do práce dostanu pokutu 10tis. Kč. Ve smlouvě je totiž napsáno že pokud budu jednat proti objednateli, budu falšovat podpisy klientů, pozdní příchody do práce apod. dostanu pokutu 10tis. Jak jsem ale teď zjistila, podle zákona jsem nezávislý podnikatel, takže mě prý firma nemůže nutit abych pracovala od - do a jezdila kam mi řeknou. Jak to tedy je? Chci odstoupit od smlouvy i z důvodu že jsem zjistila že firma okrádá své zaměstnance o peníze a neustále mi vyhrožují. Musím dodržet zákonem stanovenou výpovědní lhůtu 1 měsíc i když firma s největší pravděpodobností půjde do insolvence? Mám strach že své peníze nedostanu, za leden to dělá cca 15tis. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 12. 2011 23:25

bez přezdívky

Dobrý den, smlouva o obchodním zastoupení nemůže suplovat pracovní smlouvu, nemůže tedy ani obsahovat ustanovení o pracovní době a místu výkonu práce. Vzor smlouvy naleznete zde, můžete ji porovnat se smlouvou vaší. V takové situaci je asi nejlepší pokusit se s firmou dohodnout.

• 9. 1. 2012 14:52

LuNa (neregistrovaný)

Dobrý den!
      Chci se zeptat, zda je smlouva, na kterou jste odkazovala stále aktuální. Ve vlastnostech dokumentu je datum zhotovení  v roce 2007?

• 9. 1. 2012 23:34

bez přezdívky

Dobrý den, ano, je aktuální. Jedná se o vzor, ten je třeba přizpůsobit vaší potřebě.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).